Дієта після хвороби – як прискорити відновлення і реабілітацію

Хвороба – це стан порушення функцій або пошкодження структур організму. Особливо небезпечними є хронічні захворювання, тобто такі, що тривають понад трьох місяців, вимагають спеціального лікування, неодноразової госпіталізації і часто надовго залишають після себе сліди і потребують реабілітації.

їдять під час хвороби

На ефективність лікування і швидкість одужання впливає декілька факторів, таких як правильна дієта, як можна велика фізична активність і відпочинок. Особливо велике значення надають правильному харчуванню, так як саме воно, значною мірою, обумовлює сили організму для боротьби з хворобою, а також швидкість відновлення пошкоджених тканин.

Дієта повинна сприяти зміцненню імунної системи, підтримувати оптимальну масу тіла, а також запобігати або виправляти недоліки окремих поживних речовин, а також вітамінів і мінеральних речовин. Дієтотерапія також має завдання звести до мінімуму побічні ефекти захворювання і лікування.

Дієтичні рекомендації повинні відповідати підвищеного попиту на енергію і повноцінний білка. Білок є будівельним матеріалом тканин, а також виступає в ролі джерела амінокислот, які є необхідним компонентом гормонів і ферментів, необхідних для боротьби з хворобою.

Хорошим джерелом білка є пісне м’ясо, знежирені молочні продукти, курячі яйця і бобові овочі, однак, залежно від стану хворого, продукти, що містять цей компонент, треба підбирати індивідуально.

Основним джерелом енергії (близько 60%) повинні бути продукти з цільного зерна, такі як темний хліб, крупи, рис паді (ці продукти поставляють також вітаміни групи B і клітковину). Відповідне кількість вітамінів в раціоні є дуже важливим, особливо з антиоксидантними властивостями. До цих вітамінів відносяться вітамін А, Е і С.

Дуже важливо також кількість рідини в раціоні – хворі часто п’ють недостатня кількість води, що при станах лихоманки, діареї  блювоти може призвести до дегідратації.

Швидке відновлення з допомогою дієти

Забезпечити покриття підвищеного попиту на всі необхідні хворому поживні компоненти буває дуже складно. У людей, хронічно хворих, які часто виникають проблеми з боку шлунково-кишкового тракту, такі як діарея, блювання, нудота – вони викликають менше засвоєння їжі.

Крім того, частим явищем є анорексія, втрата апетиту, пов’язані як з фізичними вадами і розладами, так і станом постійного стресу і болю. Якщо Ви не можете доставити разом з дієтою достатню кількість поживних речовин, Ви повинні розглянути можливість прийому медичних препаратів. Перед прийняттям рішення слід проконсультуватися з дієтологом чи лікарем, що дозволить підібрати найкращий препарат, найбільш відповідний до ваших вимог – необхідно мати на увазі, що при різних захворюваннях попит на окремі компоненти може змінюватися.

Дієта і успіхи в реабілітації

Правильне харчування також дуже важливо під час реабілітації. Слід пам’ятати про те, щоб поставляти повноцінні білки, черпати енергію зі складних вуглеводів, використовувати ненасичені жири, тобто рослинні масла і оливкове масло. Слід уникати смажених продуктів, так як вони обтяжують шлунково-кишковий тракт. Крім того, під час смаження, в результаті окислення жиру, утворюються вільні радикали, які руйнують здорові клітини, порушуючи тим самим процес відновлення тканин. Слід уникати також алкоголю, який руйнує білки, а, отже, викликає зниження імунітету.

Якщо під час реабілітації ми спостерігаємо зниження апетиту, варто розглянути доповнення дієти конденсованими поживними препаратами. Правильна дієта може прискорити процеси реабілітації і сприяти більш швидкому одужанню.

Залиште свій коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *