Джерельна вода

Багатьом доводилося стикатися з думкою, що джерельна вода дуже корисна, і багато хто воліє пити саме її. Так вона корисна насправді і звідки береться вода в джерелі? Спробуємо сьогодні з Вами в цьому розібратися.

Що таке джерело

Джерело – місце, в якому грунтові води просочується на поверхню, утворюючи природне джерело. Наші прадіди користувалися джерельними джерелами з давніх часів, коли людина ще не могла робити колодязі або добувати воду іншим методом. Ймовірно, саме на підсвідомому рівні закладено ті трепетні емоції, які людина відчуває майже щодня, потрапляючи на джерело. Може, саме тому багато привласнюють джерельній воді різні цілющі властивості, хоча велика частина «знавців» жодного разу не намагалися перевірити особисті висловлювання на практиці. Тим часом, є й інша альтернативна думка щодо користі і шкоди джерельної води.

Перевага і недоліки вживання джерельної води

Відразу відзначимо, що переваг за вживання джерельної води істотно більше, ніж недоліків.

Ось фактори, які доводять таку думку:

  • соразмеренность хімічний комплекс;
  • збереження натуральних властивостей завдяки природному фільтрування;
  • підвищений вміст кисню, завдяки якому джерельна питна рідина має властивості «живої води», надає життєвих сил, бадьорості і виключає потреба в кип’ятінні;
  • абсолютно не вимагає хлорування, таку воду не потрібно озонувати і виконувати з нею інші фізико-економічні маніпуляції.

Але, як і на будь-яку дію існує протидія, так і на плюси знаходяться свої мінуси:

  • джерельну воду потрібно пити виключно з екологічно чистих джерел, вона може бути заражена;
  • важкодоступність до джерела, в разі його знаходження в низовині або ж на височини;
  • маленький натиск не дає можливості за невеликий часовий відрізок набрати велику кількість води;
  • в результаті руйнування органолептичних властивостей, воду з природних джерел рекомендується не зберігати більше 7 днів.

Чи можна пити джерельну воду?

У будь-якому місті і його околицях є джерела, і багато людей постійно використовують джерельну воду для пиття і приготування їжі. Але чи можна пити джерельну воду, так це корисно? Люди в ємностях і пластикових пляшках привозять таку воду додому, вважаючи за краще її воді з-під крана. Треба сказати, що якість водопровідної води, в залежності від регіону, може сильно відрізнятися. Хоч очисні споруди очищають воду відповідно стандарту, надалі вода проходить по трубах і потрапляє в квартиру з підвищеною кислотністю. У той же час, недавні дослідження джерельної води показали, що її якість залежить від місцевості в якій знаходиться джерело. У зв’язку з цим питання, яку воду краще пити? – дуже актуальне. Чи можна пити джерельну воду? Про це читайте далі.

Всі знають, що вода в ключах просочується на поверхню, піддаючись при цьому природного фільтрації. Незважаючи на це, результати досліджень показують, що джерельна вода не придатна для пиття навіть якщо її прокип’ятити. Це обумовлено тим, що вона не завжди відповідає санітарним нормам. Звичайно, користь джерельної води для організму людини незаперечна. Але, на жаль, є джерела, вода з яких може спровокувати багато серйозні хвороби. Це пов’язано з тим, що поряд з джерелом можуть перебувати звалища або хімічні підприємства, через що в організм разом з водою можуть проникати шкідливі мікроелементи: свинець, нікель, хром, нітрати, фосфати, ртутні домішки, кадмій, миш’як, радіонукліди, фтор , свинець, ціаніди, гербіциди.

Крім цього, користь джерельної води береться під сумнів через присутність в ній всіляких мікроорганізмів, інфекційних збудників, нафти і безлічі інших токсичних елементів, здатних спровокувати важкі захворювання. Але, якщо Ви купите спеціальний фільтр або дізнаєтеся, як правильно очищати джерельну воду в домашніх умовах, пийте на здоров’я живлющу вологу з природного джерела!

Позитивні якості джерельної води

Отже, з вищевказаної інформації, можна зробити висновок, що вживання джерельної води має деякі позитивні моменти. Наприклад, завдяки природній фільтрації можна відмовитися від кип’ятіння такої води, а це дуже важливо, адже в ході інтенсивного нагріву рідина втрачає основну частину корисних властивостей, якими вона наділена спочатку. Плюс до цього, руйнуються деякі органічні сполуки, а замість них відбувається утворення інших, які впливають негативно. Так, з-за того що не потрібно кип’ятіння, а вже тим більше обробляти хімічними складами, можна віднести такі критерії до корисними якостями води з природних підземних джерел.

Ще одна хороша якість, яке потрібно враховувати, обговорюючи користь джерельної води і її шкода, це підвищений рівень концентрації кисню. Саме цим фактором обумовлена ​​ту обставину, що в народі воду з джерел називають «живою водою». Вона насичує організм людини енергією, надає бадьорості, заряджає позитивним настроєм і так далі. І все це завдяки підвищеному вмісту кисню.

Хімічний склад

Що стосується хімічного складу і смакових якостей води з джерела, то вони, безумовно залежать від глибини знаходження водоносного шару і від ґрунтових шарів, через які вода просочується щоб піднятися наверх. На жаль, рідко можна знайти джерела, які відрізняються цілющими властивостями для здоров’я. Цілющі якості води з деяких джерел дозволяють споруджувати біля них санаторії, здравниці, лікарні. Деякі джерела мають природоохоронний статус або перебувають під державною охороною. У той же час, багато фахівців стверджують, що, якщо джерело знаходиться на території міста, то воду з нього вже не можна назвати, абсолютно, чистої, з однієї простої причини: відбувається її змішування з комунікаційними водостоками. В результаті цього, вона забруднюється мікобактеріями, мастильними технічними матеріалами, важкими металами. Коли джерело розташовується далеко за великим міським поселенням, і водяний пласт залягає на глибині кількох десятків метрів, то цілком обумовлено думку, що така питна рідина корисна для здоров’я.

Важливо знати! Перед тим, як пити воду з незвіданого джерела, її потрібно відвезти на лабораторний аналіз.

Де набрати джерельну воду

Прихильники здорового способу життя намагаються правильно харчуватися, їсти їжу без вмісту генномодифікованих продуктів і пити чисту воду. Де б ми не проживали, завжди намагаємося дізнатися, чи є поблизу чи джерело, з якого можна набрати кришталево чистої водиці. Як правило, місце, де б’є такий ключ, обивателі намагаються по максимуму облагородити і до нього цілий рік йдуть люди. А чи відомо Вам, що тільки на території російської столиці перебуває понад 200 джерел. Найбільш затребувані всього 60 з них. Жителям столиці та інших російських міст подобається ходити до ключів, п’ють з них воду, набирають її в ємності для того, щоб використовувати в господарських потребах будинку.

Як правильно зберігати джерельну воду

Джерельну водицю можна зберігати довго (не більш семи днів), при цьому вона повинна перебувати в холодному місці (можна поставити ємність з водою в холодильник або льох). По закінченню цього терміну, її корисні властивості, поступово випаровуються Щоб у питній рідини не розмножувалися мікобактерії, вона повинна перебувати в скляному посуді, заздалегідь, яку потрібно попередньо термічно обробити (обдати окропом).

Як відрізнити якісну воду і захистити себе від неякісної рідини

На жаль, на ринку багато компаній, які досить відомі серед споживачів, які не перевіряючих куплену воду. Ці виробники досить часто продають звичайну з-під крана. При виборі джерельної води звертайте на нижче перераховані моменти:

  • пляшка з рідиною повинна мати правильні форми, які не деформованої;
  • літери на етикетці ємності повинні бути чіткими, а так само акуратно і міцно приклеєна;
  • в воді не повинно бути осаду і сторонніх домішок. Якщо на ярлику зазначено, що продукція «вищої категорії» – це вірна гарантія того, що вода є якісною.

Захиститися від можливої ​​мікробної забрудненості можна способом до очищення води безпосередньо перед вживанням спеціальної касетою для ключовий питної рідини. Звертаємо увагу споживачів на наявність в такій касеті ультра фільтраційної мембранної системи, що забезпечує стовідсотковий захист від шкідливих мікроорганізмів.

Якщо віддаєте перевагу купувати воду в пластикових пляшках, рекомендуємо звертати увагу на позначення PCV або цифру, закладену в трикутник. Це знаки якості, відповідного держстандарту.

Плюси і мінуси вживання джерельної води

Вода з джерела (джерела) має позитивний момент. Він не просто цілюща, а й благотворно впливає на нервову систему. Рідина з кожного джерела індивідуально, володіє певним набором корисних якостей. Одна корисна для шлунково-кишкового тракту, інша для печінки і нирок, опорно-рухової системи. Але реальність така, що справжніх цілющих джерел мало, в основному природні ресурси містити просто звичайну чисту воду, не оздоровлюючу. Зустрічаються джерела, що містять в собі склад, нормалізує водний баланс інших поверхневих джерел.

Джерельна вода здатна:

  • Стабілізувати артеріальний тиск.
  • Очищати нирки, виводити з них зайву рідину.
  • Позбавити від головних болів.
  • Зробити більш пружною шкіру і блискучими волосся на голові (якщо вмиватися і мити голову водою з джерела).

Можливі негативні наслідки

Цілюща волога з джерела може чинити негативний вплив. Не всі ключі містять воду з лікувальними властивостями. У деяких випадках джерельна вода може стати причиною розвитку серйозної хвороби. Особливо, якщо ключ знаходиться в антисанітарних умовах, біля великомасштабного виробничого підприємства, міський мусорки. Тому, рекомендуємо пити джерельну воду, що відповідає санітарним нормам.

Що кажуть екологи про джерельну воду?

Екологи десятки років досліджують різні джерела цілющої вологи, розташовані на території всієї країни. Їх дослідження успішні. Лабораторні аналізи підтверджують, що безпечна вода знаходиться на глибині 40 метрів! При попаданні на поверхню вона не втрачає природних властивостей, містить велику кількість кисню і придатна для споживання. Саме така водиця називається «ключовою». Саме про неї ми чули з вуст бабусь і дідусів, казок і оповідань. І не забудьте, лікувальну воду з джерела потрібно пити унормовано, не зловживаючи, так як в ній високий вмісту мікроелементів.

Залиште свій коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *