м’ятна вода

м’ята – пряна рослина, яке стало незамінним в фіто- і ароматерапії, народній і традиційній медицині, косметології. Вона налічує понад 30 видів, але найвідомішим і часто використовуваним є м’ята перцева. Хімічний і сольовий склад нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту, нервової і серцево-судинної системи організму. У фармакології м’яту використовують для виробництва спазмолітиків, анальгетиків і антисептиків. Багаторічна трав’яниста рослина має в своєму складі елементи калію, магнію, кальцію, фолієвої кислоти, флавоноїдів, вітамінів А, С, Е. Харчова цінність досить висока – її листя, стебла, пагони і навіть коріння насичені жирними кислотами і харчовими волокнами. Ще в давні часи м’яту називали «травою довголіття», адже завдяки вітамінно-мінеральних компонентів вона займає почесне місце серед трав’яного спадщини нашого народу. Останнім часом величезну популярність здобула м’ятна вода, спосіб приготування якої досить простий.

На першому місці серед корисних компонентів перебувати ефірне масло, воно використовується в косметології понад тисячу років. Воно має широкий спектр дії: використовується як протизапальний засіб, стимулює шкірний покрив голови, діє як природний пілінг, корисний при захворюваннях шкіри, володіє протигрибковим ефектом.

Корисні властивості води з м’ятою

Вода з м’ятою оптимізує процес роботи всього організму, корисні компоненти благотворно впливають на внутрішні органи і загальний стан людини. Пряна вода є ідеальним засобом для Детокс, її властивості виводять токсини, що накопичилися і нейтралізують пагубну дію вільних радикалів. Її користь полягає в регенерації клітин і тканин у внутрішньом’язової системі організму. Вчені всього світу прийшли до висновку, що напої з м’ятою уповільнюють процес старіння. Тепер перейдемо до конкретики – в чому ж полягають корисні властивості м’яти.

  • Допомагає в плані втрати ваги – 100 грам м’яти становить всього 40-75 кілокалорій. Калорійність продукту залежить від різних факторів (місце зростання, час збирання врожаю, спосіб зберігання, термічна обробка під час приготування та інше).
  • покращує травлення – Чай з рослиною можна пити при діареї і розладі кишечника, допоможе позбутися від проблеми, що в народі називається синдромом подразненого шлунка. У складі м’яти є активні компоненти, які здатні нейтралізувати роботу золотистого стафілокока, знешкодити бактерію хелікобактер, кишкову паличку та інші потенційно небезпечні, патогенні мікроорганізми. Пряна вода добре допомагає під час здуття кишечника, діючи як «вторгнень» засіб.
  • очищає печінку – М’ята ефективно очищає орган від токсинів і шлаків, які утворилися при активній роботі залоз. Лікувальний курс триває 2-5 тижнів, його тривалість залежить від того, в якому стані знаходиться печінка. Крім того, м’ята сприяє поліпшенню відтоку жовчі і зниження тонусу проток, що позбавить особа і оболонку очей від жовтизни. Цей потужний антиоксидант очищає тканини печінки, насичуючи їх активними мікроелементами.
  • Зміцнює імунну систему – Для підвищення імунітету готують настій, приймати який слід щодня, особливо під час хвилі грипу або простудних захворювань. Вітамінний комплекс захищає організм і дозволяє йому перенести небезпечний період.
  • Покращує стан шкіри – М’яту для косметичних процедур можна як в свіжому вигляді, так і в сухому. М’ятна вода – ідеальний засіб для вмивання шкіри обличчя і тіла. Комбінована і жирна шкіра потребує особливого догляду, адже вона схильна до алергічних реакцій. Перш ніж робити маски з цією рослиною, його необхідно протестувати на зап’ясті. Для обличчя підійдуть мазі з додаванням ефірної олії, яке стимулює кровопостачання і запобігає закупорці пір. Ефір ніжно розгладжує дрібні і мімічні зморшки, сприяє регенерації клітин шкіри, продовжує молодість.

Як зробити м’ятну воду

Для приготування ароматного напою потрібно взяти пучок подрібненої трави і залити водою, яку попередньо необхідно нагріти до 60 градусів. Потім ємність з рідиною слід поставити в темне місце на добу. Після проціджування освіжаючий настій готовий до вживання. Щоб посилити тонізуючий ефект, можна додати в нього лимон і огірковий сік. На основі м’ятної води можна приготувати вітамінізований коктейль, досить змішати улюблені ягоди з готовим напоєм і насолоджуватися приємним смаком.

Як правильно пити м’ятну воду

Напій з м’ятою можна пити в будь-який час дня і ночі. Він підбадьорить вранці і подарує спокій ввечері. Рослина застосовують як заспокійливий засіб, тому церемонія чаювання з листочками м’яти стане хорошим релаксом в кінці важкого робочого дня. Але якщо ви страждаєте безсонням, краще на якийсь час відмовитися від вживання запашної трави.

Використання м’яти при схудненні

Настій м’яти – незамінний засіб для тих, хто бореться з зайвими кілограмами, адже вона значно знижує апетит і притуплює відчуття голоду. Під час схуднення пити чай потрібно часто, крім цього рослина можна додавати в дієтичні страви і овочеві салати. Її пікантний аромат стане додатковою спецією в їжі.

Під час розвантажувального дня можна пити воду Сассо – м’ятний настій, який допоможе впорається із зайвими калоріями і прискорити обмінні процеси. Для його приготування потрібно ложку трави залити 2 літрами гарячої води, додати імбир за смаком, нарізану кружальцями лимон і 1-2 огірка. Готову суміш прибрати в холодильник на ніч. Вживати тонізуючий напій слід маленькими порціями протягом усього дня.

Як вживати м’яту при панкреатиті

Панкреатит є наслідком неправильного харчування, тривалого прийому гормональних засобів, нерегулярного прийому їжі. При перших симптомах захворювання підшлункової залози необхідно звернеться за допомогою до лікаря, і лише після консультації вдаватися до лікування народними методами.

Чай з м’ятою при проблемах шлунково-кишкового тракту – 1 чайну ложку рослини залити крутим окропом, пити кілька разів на день замість чаю. Замість цукру можна додати трохи меду.

М’ятний настій з кульбабою при панкреатиті – 4 чайної ложки порізаної м’яти і 2 ложечки подрібнених коренів кульбаби змішати, залити водою (1 літра) і поставити на вогонь. Протягом 5 хвилин напій потрібно прокип’ятити і залишити настоюватися, після цього – процідити. Настій приймати 3 рази на день перед їжею.

Особливості вживання м’яти при головному болю

Для боротьби з мігренню використовується кілька методів, які ефективно усувають больові відчуття:

  • Докласти свіже листя рослини до чола і потиличної частини, зафіксувати пов’язкою і прийняти лежаче положення.
  • Настояти м’яту на спирту, змащувати настоянкою лоб і віскі, для цієї мети можна використовувати масло м’яти.

можливі протипоказання

М’ята – жіноча трава, тому приймати її у великих кількостях сильній половині не рекомендується, адже це може позначитися на чоловічому лібідо. Тим, хто страждає на астму і варикозом краще зовсім відмовитися від пряної трави. Жінкам, які годують груддю не варто забувати, що м’ята погано впливає на лактацію.

Питання та відповіді

Чи можна вживати м’яту при тиску? Лише помірна кількість піде на користь. Гіпертонікам можна випивати чай або м’ятну воду тільки один раз в день. Систематичне вживання розширить судини і знизить їх тонус, людина заспокоїться і розслабиться, тиск поступово нормалізується.

Як впливає м’ята на серце? Рослина знижує спазми серцевого м’яза, воно стабілізує роботу органу при стенокардії та аритмії. Але надмірне вживання трави може викликати біль в області серця.

Чи не шкідлива м’ята для дітей? Для діточок старше 3 років дію ментолу надає заспокійливий ефект. Листя можна додати в лимонад, він вгамує спрагу влітку, а теплий чай підніме імунітет взимку. Малюкам можна додавати м’ятний відвар в воду для купання.

Чи не шкідлива м’ята при гастриті і підвищеній кислотності? В цьому випадку м’ята дуже корисна, вона нормалізує кислотність шлунка, прибирає запалення, усуває хворобливі відчуття.

М’ята при діабеті корисна чи ні? Рослина знижує рівень цукру, тому воно обов’язково повинно бути присутнім в раціоні хворого. Дуже часто рослина застосовується в комплексній терапії лікування цукрового діабету.

Залиште свій коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *