Показники якості питної води

вода – величезна кількість її навколо нас і так мало придатною для пиття. Вода, яка потрапляє в квартири через центральні водопроводи, давно перестала відповідати всім нормам. Вириваючись з глибини колодязя або свердловин, прозора вода не дає гарантій, що тут не було зберігання важких і шкідливих металів.

Проникаючи через глибини землі і інших порід, вода вбирає в себе всі хімічні елементи. Мінеральної вона стає завдяки породам солі і гіпсу. Кожен хімічний склад впливає на людину, труби водопроводу і сантехніку. Розглянемо вплив кожного з компонентів у водному середовищі.

фізичні показники

  • каламутність – Цей параметр залежить від присутності у воді нерозчинних органічних і неорганічних сполук. Основна причина мутності – надлишок мулу, алюмінію і кремнієвих кислот. У ґрунтових водах може міститися безліч мінеральних речовин, в разі потрапляння побутових стоків можлива наявність органіки.
  • прозорість – Прозорість визначається здатністю бачити на певній глибині білу пластину або прочитати дрібний шрифт на газеті. І якщо рівень води, через який видно білий предмет, більше 30 см, то вода вважається прозорою.
  • колір – Цей показник обумовлений наявністю фульфових, гумінових кислот, заліза. Зміст цих елементів змінюється в залежності від географічних показників і від пори року. Найвищий колір має вода на поверхні торф’яних озер і боліт, а в глухих степах – найменший. У зимовий період рівень заліза у воді мінімальний, а під час повені навесні потоки річок збирають на своєму шляху весь мул і бруд. Підземні річки більш прозорі, ніж поверхневі. Колір води – це серйозний показник її якості. Важливо встановити причину зміни кольору.
  • запах – Показник чистого і якісної води. Встановлюється за допомогою нюху. Безпосередньо залежить від змісту ряду розчиняються у воді елементів і речовин. За походженням вони поділяються на природні та промислові.

хімічні показники

  • Водневий показник – Показує кількість вільних іонів водню, які розчинені у воді, від нього залежить рівень кислотності або лужності. При зниженій концентрації вода буде лужна. Іони знаходяться врівноважено в ідеально чистій воді. Вода з мінімальною концентрацією водню буде дуже корозійна, а з високою буде схильна до вспениванию. Зазвичай показник Ph в повсякденно використовуваною питній воді знаходиться в межах норми і не критичний для людини.
  • кислотність – Виражається в присутності у воді елементів, що реагують з гідроксидами. У дуже брудних водоймах цей параметр обумовлюється присутністю в воді їдких кислот і солей, скидати з виробництва.
  • жорсткість – Виражається в підвищеному вмісті різних елементів – головним чином, катіонів і важких металів. Найвище вплив надають іони магнію і кальцію. Жорсткість можна охарактеризувати як загальна кількість іонів кальцію і магнію на одиницю об’єму. Жорсткість буває тимчасова і постійна. Тимчасову можна прибрати шляхом кип’ятіння.
  • лужність – Виражається в сумі концентрацій вмісту в рідині аніонів кислот і гідроксильних іонів, які вступають в хімічну взаємодію з сірчаної і соляної кислотами, утворюючи солі. У різних водах може бути та чи інша домінуюча кислота.
  • Залізо – У повсякденному воді виступає в якості вуглеводнів, хлоридів і фосфатів. Перевищений кількість заліза шкідливо для технологічного процесу отримання целюлози, а також може створювати плутанину в водопровідних системах.
  • хлор – З’являється в воді шляхом проходження через породи хлору або стеканием в неї промислових стоків.
  • азот – Виникає із з’єднань білка, що потрапляють через стічні води. В основному наявність азоту залежить від вмісту аміаку. Він може мати органічні або неорганічні джерела походження. Органічний аміак дає високу окислюваність воді. Після цього різко підвищується кількість нітратів у воді.
  • сірководень – Забезпечує воді жахливий сморід, створює умови для збільшення сірчаних бактерій і підвищену корозію. Високо вміст сірководню в основному в підземних водах і річках. Надходить в воду шляхом розчинення гірських порід і з лужної грунту. Високий вміст сірководню призводить до проблем кишкового і шлункового тракту. І така вода здатна зруйнувати бетон і цегла.
  • сульфати – Вважаються часто зустрічаються забруднювачами води.
  • кисень – Кисень надходить в воду при контакті поверхні з повітрям і за допомогою водних рослин. Його рівень обумовлений температурою, тиском і мінералізацією.
  • окислюваність – Це величина, що показує рівень вмісту у воді органічних сполук, здатних окислюватися. У вод, розташованих на поверхні землі, висока окислюваність, а в підземних джерелах, навпаки, знижена. Виняток становлять води в районах боліт, родовища нафти і в північній частині Росії.

Залиште свій коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *