Рецепт домашнього майонезу. Як зробити майонез пісний, низькокалорійний дієтичний, за рецептом Юлії Висоцької?
Домашній майонез має безліч переваг перед готовим, який можна придбати в будь-якому продуктовому магазині. При приготуванні самого популярного соусу в домашніх умовах можна отримати дуже смачний і корисний продукт. У нього можна додати будь-які спеції, а завдяки відсутності в складі цього продукту консервантів, він буде не такий шкідливий, як магазинний аналог.
До речі про аналоги. Приготований в домашніх умовах майонез вийде дешевше магазинного.
Якщо ви не знаєте, як зробити домашній майонез, то ця стаття для вас. Для приготування такого соусу потрібно всього кілька інгредієнтів і 5 хвилин вільного часу.
Приготування майонезу в домашніх умовах блендером і міксером
рецептів приготування такої домашньої заправки для салатів дуже багато
До складу цього соусу з магазину входять різні загусники, ароматизатори, стабілізатори та інші добавки, деякі з яких можуть завдати шкоди для організму.
У домашньому соусі таких добавок немає. Але при цьому, готовий продукт здатний надати салатів і іншим стравам настільки ж оригінальний смак.
Інгредієнти домашнього майонезу можна змішувати як міксером, так і занурювальним блендером .
- Цей популярний соус роблять, змішуючи яєчні жовтки і рафінована олія
- Його смак можна змінювати, якщо додати до основи спеції і прянощі
- Також в такий соус можна додати оцет (яблучний або винний) надаючи йому пікантну кислинку
- Замість оцту для цієї мети можна використовувати яблучний або лимонний сік
ВАЖЛИВО: Густота такого соусу залежить від кількості рослинного масла. Чим більше додати цього інгредієнта, тим він вийде гущі.
Приготування міксером.
- У чашу міксера закладаємо яєчний жовтки (2 шт.), гірчицю (0,5 ч. ложки), цукор (1 ч. ложку) і сіль (щіпку)
- Починаємо збивати інгредієнти на низьких оборотах і поступово збільшуємо їх до середніх
- Рафінована олія (150 мл) починаємо вливати невеликий цівкою, продовжуючи збивати міксером майбутній майонез знизу-вгору
- Як тільки ви відчуєте, що маса почне густіти потрібно додати сік лимона
- Його кількість залежить від того, для яких цілей ви будите використовувати майонез
- для кислих овочів потрібно невелику кількість цього інгредієнта
для заправки нейтральних салатів підійде майонез з великою кількістю лимонного соку. Середня кількість цього інгредієнта в майонезі (2 ч. Ложки).
Приготування занурювальним блендером.
- У чашу блендера додаємо яйце (1 шт. ), цукор (0,5 ч. ложки), сіль (0,5 ч. ложки) і гірчицю (0,5 ч. ложки)
- Змішуємо ці інгредієнти до однорідної маси. Включаємо найменші обороти і заливаємо покапельно рослинне масло (150 мл)
- Коли соус стане густим вливаємо лимонний сік (1 ст. Ложка)
- Також на цьому етапі можна додати приправи, спеції, часник і інші смакові інгредієнти
- Закриваємо кришку і збільшуємо обороти до середніх
ВАЖЛИВО: Перед використанням майонезу його потрібно охолодити в холодильнику.
Рецепт низькокалорійного дієтичного майонезу
Майонез давно «записаний» в продукти, які негативно позначаються на фігурі
Але, існує кілька рецептів цього соусу, калорійність яких дозволяє вважати цей продукт дієтичним.
Без масла. Головним джерелом калорій в таких соусах є масло. І якщо його виключити можна приготувати низькокалорійну заправку для дієтичних страв.
Для приготування такого соусу потрібно:
- відварити яйце і відокремити жовток і білок
- Жовток потрібно розім’яти і змішати з гірчицею (1 ч. ложка)
- Після чого в цю масу потрібно поступово внести рідкий сир (100 г)
- Можна додати сіль, спеції, перець і інші інгредієнти
- Перемішуємо до однорідної маси і ставимо в холодильник
з йогурту. Низькокалорійний йогурт як основа соусів і заправок для салатів давно і з успіхом використовується в дієтичному харчуванні.
Для приготування такого соусу потрібно:
- збити густий йогурт без наповнювача (150 мл) з гірчицею (1-2 ч. ложки)
- у нього можна додати подрібнену зелень, сіль і спеції
З сметани. Дуже смачний низькокалорійний майонез виходить якщо:
- За його основу взяти нежирну сметану (250 г)
- Її потрібно змішати з оливковою олією (80 мл), медом (1 ч. ложка), гірчицею (0,5 ч. ложки) і лимонним соком (1 ст. ложка)
- Також до складу такого соусу можна додати куркуму, мелений перець, і яблучний оцет
За рецептом Дюка. Дієта, яку розробив французький лікар П’єр Дюка, користується великою популярністю. Її основу становить білкова їжа. Але, в раціоні цієї дієти є місце і майонезу. До його рецептом доклав руку сам Дюка.
- Отвариваем яйця (2 ч. Ложки)
- Отделяем жовтки і змішуємо їх з соком лимона (5 крапель), гірчицею (1 ч . ложка), сиром (3 ст. ложки) і кефіром (3 ст. ложки)
- Можна додати дрібку солі (не більш того), мелений перець і замінник цукру (за смаком)
Домашній майонез з яйцями
Найбільш популярним рецептом майонезу є «Провансаль»
Такий соус можна приготувати самостійно .
Для цього необхідно :
- відокремити жовтки (2 шт.) від білків
- додати в них сіль (0,5 ч. ложки), перець (2 щіпки), цукор (1 ч . ложку) і гірчицю (3/4 ч. ложки)
- збиваємо міксером до однорідної консистенції
- У отриману масу вливаємо тонкою цівкою масло (200 мл) і збиваємо його, поки соус не загусне
- Додаємо оцет (1 ч. ложку) і сік лимона. Збиваємо до тих пір, поки соус не стане світлим
- Додаємо білок одне яйця і знову все перемішуємо
- На цьому етапі в майонез можна додати спеції за смаком
ЦІКАВО: Цей рецепт соусу вважається класичним. «Прованський соус з Маон» згодом став називатися просто майонез.
Майонез без яєць
- У глибокій мисці змішуємо молоко (150 мл) і рослинне масло (300 мл) до стану однорідної емульсії
- Додаємо сіль (3/4 ч. ложки), лимонний сік (2-3 ст. ложки), гірчицю (1 ст. ложку)
- збиваємо міксером або блендером на великій швидкості. Маса повинна почати густіти на очах
- Додаємо цукор (0,5 ч. Ложки) і спеції
- робимо масу однорідної і відправляємо в холодильник
- Через кілька хвилин майонез буде готовий
СЕКРЕТ: Якщо з першого разу майонез не загусне, його потрібно залишити на кілька годин в холодильнику, а потім знову збити.
Майонез з гірчицею
Легендарний кухар Олів’є вперше приготував свій знаменитий соус з трьох інгредієнтів: індичих яєць, оливкового масла і діжонськой гірчиці
На думку багатьох гурманів, саме цей різновид гірчиці робить майонез таким популярним соусом.
- У чашу для замішування занурювальним блендером поміщаємо жовтки (2 шт.),
- рослинне масло (1 склянка)
- сіль, цукор, лимонний сік і діжонську гірчицю
- Змішуємо інгредієнти на самій великій швидкості. Повинен вийде густий соус
- Відправляємо його в холодильник і використовуємо після того, як він охолоне
Майонез з оцтом
Нижче представлений рецепт заправки для салатів з оцтом.
За своїм смаком він нагадує 65% -майонез, який можна купити в будь-якому продуктовому магазині
його тягуча консистенція і приємний кисло-солодкий смак дозволять використовувати його для заправки практично будь-яких салатів
- Даємо продуктам зігрітися до кімнатної температури
- Потім, очищаємо сирі курячі яйця (2 шт.) від шкаралупи і поміщаємо в чашу погружного блендера
- Туди ж насипаємо сіль і цукор (по 1 ч . ложки)
- Збиваємо на невеликій швидкості близько двох хвилин
- Потім додаємо до отриманої пишною масі чорний мелений перець (0,5 ч. ложки) і бальзамічний оцет (1 ч. ложку) . Його можна замінити винним або яблучним оцтом
- І збиваємо ще 1-1,5 хвилин
- Не вимикаючи блендер (він повинен працювати на мінімальних обертах) вливаємо олію
- Для того, щоб суміш краще вимішати масло потрібно додавати порційно. Після кожної порції в 30-40 мл потрібно збільшувати обороти блендера
- Збивати необхідно до тих пір, поки маса не стане в’язкою і тягучою
- Коли консистенція набуде вигляду магазинного майонезу масу потрібно перекласти в банку з щільно закривається кришкою і помістити на 30 хвилин в холодильник
Майонез перепелиних яйцях
на думку багатьох дієтологів, перепелині яйця дуже корисні
Так, в них є такі сполуки, яких немає в курячих яйцях.
Але, це не означає, що користі в них більше.
Крім того, вважається, що в перепелиних яйцях не може бути сальмонели. Це також є помилкою.
Однак смак перепелиних яєць і їх поживні якості зробили їх одними з найпопулярніших інгредієнтів різних соусів.
І майонез в цьому випадку не виняток.
СЕКРЕТ: Для того, щоб майонез вийшов дійсно смачним, приблизно за 1 годину до його приготування необхідно викласти всі продукти на стіл.
- Після чого, розбиваємо шкаралупу перепелиних яєць (4 шт.) і виливаємо жовтки і білки в чашу погружного блендера
- Додаємо до них сіль (1 ч. ложка) і цукор (1 ч. ложка).
- Збиваємо до густої піни
- Не вимикаючи блендер вводимо порційно рослинне масло (150 мл) і збиваємо майонез до густої кремоподібної маси
- Після чого вливаємо яблучний оцет (1 ст. ложка) і знову все перемішуємо.
- до використання такого соусу його необхідно охолодити в холодильнику.
- у нього можна додати перець, гірчицю і інші інгредієнти для зміни смаку
Майонез домашній від Юлії Висоцької
Як можна бачити з попередніх рецептів, майонез можна зробити досить легко.
Відома телеведуча Юлія Висоцька готує цей соус за таким рецептом
- Отделяем жовтки від білків. Білки можна використовувати для приготування інших страв
- Жовтки (2 шт.) Поміщаємо в чашу міксера
- Очищаємо часник (2 зуб.) І товчемо його в ступці
- отриману кашку додаємо до жовтків
- додаємо сіль (1/4 ч. ложки), діжонська гірчицю (0,5 ч. ложки), цукор (1 ч. ложку) і яблучний оцет (0,5 ч. ложки)
- Збиваємо 10 секунд
- Тонкою цівкою вливаємо олію (175 мл). Роботу міксера при цьому не зупиняємо. Вливаємо ще оцту (0,5 ч. Ложки) і доводимо масу до однорідного стану
- вливаємо ще масло (175 мл). Робимо це також акуратно
- Майонез повинен почати густіти і купувати звичний вигляд
- Охолоджуємо його в холодильнику і використовуємо за призначенням
Домашній пісний майонез
Люди, які дотримуються релігійних традицій або ті, хто хоче виглядати струнко і підтягнуто, практично не використовують у своєму раціоні такі калорійні страви як майонез.
Але, існують пісні рецепти цього соусу, які дозволені в раціоні під час посту.
та й людям, які дотримуються дієт, вони не будуть «псувати» фігуру.
- Крохмаль (2 ст. ложки) розводимо в невеликій кількості овочевого або грибного бульйону (10 – 20 мл). Близько 80 мл бульйону потрібно підігріти і додати в нього розведений крохмаль
- Коли основа охолоне і загусне додаємо в неї гірчицю (1 ч. Ложу), оцет (1-2 ч. Ложки) і лимонний сік (1 ч . ложку).
- Перемішуємо і додаємо дрібку солі, цукор (1 ч. ложку) і соняшникову олію.
- Перемішуємо всі інгредієнти блендером на великих оборотах
Домашній майонез рідкий
Для деяких м’ясних страв, овочевих і макаронних запіканок відмінно підійде рідкий майонез
Готують такий соус, зменшуючи з класичного рецепту масло або кількість жовтків. Якщо майонез вийшов густим, а вам потрібен рідкий, то можна просто додати в нього теплої води.
- Заливаємо в чашу блендера молоко (100 мл) і рослинне масло (200 мл)
- Збиваємо близько 1 хвилини
- Додаємо сіль, цукор і гірчицю
- і знову все перемішуємо
Для того, щоб цей соус вийшов, важливо , щоб молоко було попередньо доведено до кімнатної температури.
Майонез для салату Цезар
Існує кілька варіантів заправок для салату Цезар. Класичний варіант соусу готується наступним чином.
- Доводимо воду в каструлі до кипіння. І коли вона закипить, прибираємо вогонь на мінімум
- І опускаємо в воду яйце на 1 хвилину. Перед такою процедурою його потрібно проколоти голкою в місці тупого кінця
- Після чого, яйце необхідно витягти з окропу і залишити остигати
- Через 10 хвилин яйце необхідно розбити і помістити його вміст в чашку Якщо на шкаралупі залишиться білок, його потрібно зішкребти і перемістити в чашу
- Туди ж наливаємо сік половинки лимона і збиваємо вінчиком
- збиваємо і одночасно вливаємо оливкову олію (1 ст. ложка)
- Готова маса повинна мати консистенцію рідкої сметани
Такий соус можна зберігати в холодильнику не більше доби.
Додаємо половинку чайної ложки вудстерского соусу
При приготуванні заправки для салату Цезар можна експериментувати. Наприклад, замінити вудстерскій соус на гірчицю. А якщо хочете, то можна додати пармезан.
Поради та відгуки
Ірина. Я готую майонез з соєвого масла і рисового соусу. Виходить відмінна заправка салатів з азіатської кухні. Мені дуже подобається.
Катя. Мені подобається сирний майонез. Я беру звичайний сир, натираю його на тертці і додаю до інгредієнтів класичного домашнього майонезу. Виходить дуже смачно. Можна навіть просто намазувати на хліб і є. Правда, головне не захоплюватися.
Відео: Домашній провансаль за 3 хвилини