Рецепт домашнього майонезу. Як зробити майонез пісний, низькокалорійний дієтичний, за рецептом Юлії Висоцької?

Домашній майонез має безліч переваг перед готовим, який можна придбати в будь-якому продуктовому магазині. При приготуванні самого популярного соусу в домашніх умовах можна отримати дуже смачний і корисний продукт. У нього можна додати будь-які спеції, а завдяки відсутності в складі цього продукту консервантів, він буде не такий шкідливий, як магазинний аналог.

До речі про аналоги. Приготований в домашніх умовах майонез вийде дешевше магазинного.

Якщо ви не знаєте, як зробити домашній майонез, то ця стаття для вас. Для приготування такого соусу потрібно всього кілька інгредієнтів і 5 хвилин вільного часу.

Приготування майонезу в домашніх умовах блендером і міксером

рецептів приготування такої домашньої заправки для салатів дуже багато

До складу цього соусу з магазину входять різні загусники, ароматизатори, стабілізатори та інші добавки, деякі з яких можуть завдати шкоди для організму.
У домашньому соусі таких добавок немає. Але при цьому, готовий продукт здатний надати салатів і іншим стравам настільки ж оригінальний смак.

Інгредієнти домашнього майонезу можна змішувати як міксером, так і занурювальним блендером .

  • Цей популярний соус роблять, змішуючи яєчні жовтки і рафінована олія
  • Його смак можна змінювати, якщо додати до основи спеції і прянощі
  • Також в такий соус можна додати оцет (яблучний або винний) надаючи йому пікантну кислинку
  • Замість оцту для цієї мети можна використовувати яблучний або лимонний сік

ВАЖЛИВО: Густота такого соусу залежить від кількості рослинного масла. Чим більше додати цього інгредієнта, тим він вийде гущі.

Приготування міксером.

  • У чашу міксера закладаємо яєчний жовтки (2 шт.), гірчицю (0,5 ч. ложки), цукор (1 ч. ложку) і сіль (щіпку)
  • Починаємо збивати інгредієнти на низьких оборотах і поступово збільшуємо їх до середніх
  • Рафінована олія (150 мл) починаємо вливати невеликий цівкою, продовжуючи збивати міксером майбутній майонез знизу-вгору
  • Як тільки ви відчуєте, що маса почне густіти потрібно додати сік лимона
  • Його кількість залежить від того, для яких цілей ви будите використовувати майонез
  • для кислих овочів потрібно невелику кількість цього інгредієнта

для заправки нейтральних салатів підійде майонез з великою кількістю лимонного соку. Середня кількість цього інгредієнта в майонезі (2 ч. Ложки).

Приготування занурювальним блендером.

  • У чашу блендера додаємо яйце (1 шт. ), цукор (0,5 ч. ложки), сіль (0,5 ч. ложки) і гірчицю (0,5 ч. ложки)
  • Змішуємо ці інгредієнти до однорідної маси. Включаємо найменші обороти і заливаємо покапельно рослинне масло (150 мл)
  • Коли соус стане густим вливаємо лимонний сік (1 ст. Ложка)
  • Також на цьому етапі можна додати приправи, спеції, часник і інші смакові інгредієнти
  • Закриваємо кришку і збільшуємо обороти до середніх

ВАЖЛИВО: Перед використанням майонезу його потрібно охолодити в холодильнику.

Рецепт низькокалорійного дієтичного майонезу

Майонез давно «записаний» в продукти, які негативно позначаються на фігурі

Але, існує кілька рецептів цього соусу, калорійність яких дозволяє вважати цей продукт дієтичним.

Без масла. Головним джерелом калорій в таких соусах є масло. І якщо його виключити можна приготувати низькокалорійну заправку для дієтичних страв.

Для приготування такого соусу потрібно:

  • відварити яйце і відокремити жовток і білок
  • Жовток потрібно розім’яти і змішати з гірчицею (1 ч. ложка)
  • Після чого в цю масу потрібно поступово внести рідкий сир (100 г)
  • Можна додати сіль, спеції, перець і інші інгредієнти
  • Перемішуємо до однорідної маси і ставимо в холодильник

з йогурту. Низькокалорійний йогурт як основа соусів і заправок для салатів давно і з успіхом використовується в дієтичному харчуванні.
Для приготування такого соусу потрібно:

  • збити густий йогурт без наповнювача (150 мл) з гірчицею (1-2 ч. ложки)
  • у нього можна додати подрібнену зелень, сіль і спеції

З сметани. Дуже смачний низькокалорійний майонез виходить якщо:

  • За його основу взяти нежирну сметану (250 г)
  • Її потрібно змішати з оливковою олією (80 мл), медом (1 ч. ложка), гірчицею (0,5 ч. ложки) і лимонним соком (1 ст. ложка)
  • Також до складу такого соусу можна додати куркуму, мелений перець, і яблучний оцет

За рецептом Дюка. Дієта, яку розробив французький лікар П’єр Дюка, користується великою популярністю. Її основу становить білкова їжа. Але, в раціоні цієї дієти є місце і майонезу. До його рецептом доклав руку сам Дюка.

  • Отвариваем яйця (2 ч. Ложки)
  • Отделяем жовтки і змішуємо їх з соком лимона (5 крапель), гірчицею (1 ч . ложка), сиром (3 ст. ложки) і кефіром (3 ст. ложки)
  • Можна додати дрібку солі (не більш того), мелений перець і замінник цукру (за смаком)

Домашній майонез з яйцями

Найбільш популярним рецептом майонезу є «Провансаль»

Такий соус можна приготувати самостійно .

Для цього необхідно :

  • відокремити жовтки (2 шт.) від білків
  • додати в них сіль (0,5 ч. ложки), перець (2 щіпки), цукор (1 ч . ложку) і гірчицю (3/4 ч. ложки)
  • збиваємо міксером до однорідної консистенції
  • У отриману масу вливаємо тонкою цівкою масло (200 мл) і збиваємо його, поки соус не загусне
  • Додаємо оцет (1 ч. ложку) і сік лимона. Збиваємо до тих пір, поки соус не стане світлим
  • Додаємо білок одне яйця і знову все перемішуємо
  • На цьому етапі в майонез можна додати спеції за смаком

ЦІКАВО: Цей рецепт соусу вважається класичним. «Прованський соус з Маон» згодом став називатися просто майонез.

Майонез без яєць

  • У глибокій мисці змішуємо молоко (150 мл) і рослинне масло (300 мл) до стану однорідної емульсії
  • Додаємо сіль (3/4 ч. ложки), лимонний сік (2-3 ст. ложки), гірчицю (1 ст. ложку)
  • збиваємо міксером або блендером на великій швидкості. Маса повинна почати густіти на очах
  • Додаємо цукор (0,5 ч. Ложки) і спеції
  • робимо масу однорідної і відправляємо в холодильник
  • Через кілька хвилин майонез буде готовий

СЕКРЕТ: Якщо з першого разу майонез не загусне, його потрібно залишити на кілька годин в холодильнику, а потім знову збити.

Майонез з гірчицею

Легендарний кухар Олів’є вперше приготував свій знаменитий соус з трьох інгредієнтів: індичих яєць, оливкового масла і діжонськой гірчиці

На думку багатьох гурманів, саме цей різновид гірчиці робить майонез таким популярним соусом.

  • У чашу для замішування занурювальним блендером поміщаємо жовтки (2 шт.),
  • рослинне масло (1 склянка)
  • сіль, цукор, лимонний сік і діжонську гірчицю
  • Змішуємо інгредієнти на самій великій швидкості. Повинен вийде густий соус
  • Відправляємо його в холодильник і використовуємо після того, як він охолоне

Майонез з оцтом

Нижче представлений рецепт заправки для салатів з оцтом.

За своїм смаком він нагадує 65% -майонез, який можна купити в будь-якому продуктовому магазині

його тягуча консистенція і приємний кисло-солодкий смак дозволять використовувати його для заправки практично будь-яких салатів

  • Даємо продуктам зігрітися до кімнатної температури
  • Потім, очищаємо сирі курячі яйця (2 шт.) від шкаралупи і поміщаємо в чашу погружного блендера
  • Туди ж насипаємо сіль і цукор (по 1 ч . ложки)
  • Збиваємо на невеликій швидкості близько двох хвилин
  • Потім додаємо до отриманої пишною масі чорний мелений перець (0,5 ч. ложки) і бальзамічний оцет (1 ч. ложку) . Його можна замінити винним або яблучним оцтом
  • І збиваємо ще 1-1,5 хвилин
  • Не вимикаючи блендер (він повинен працювати на мінімальних обертах) вливаємо олію
  • Для того, щоб суміш краще вимішати масло потрібно додавати порційно. Після кожної порції в 30-40 мл потрібно збільшувати обороти блендера
  • Збивати необхідно до тих пір, поки маса не стане в’язкою і тягучою
  • Коли консистенція набуде вигляду магазинного майонезу масу потрібно перекласти в банку з щільно закривається кришкою і помістити на 30 хвилин в холодильник

Майонез перепелиних яйцях

на думку багатьох дієтологів, перепелині яйця дуже корисні

Так, в них є такі сполуки, яких немає в курячих яйцях.
Але, це не означає, що користі в них більше.
Крім того, вважається, що в перепелиних яйцях не може бути сальмонели. Це також є помилкою.
Однак смак перепелиних яєць і їх поживні якості зробили їх одними з найпопулярніших інгредієнтів різних соусів.
І майонез в цьому випадку не виняток.

СЕКРЕТ: Для того, щоб майонез вийшов дійсно смачним, приблизно за 1 годину до його приготування необхідно викласти всі продукти на стіл.

  • Після чого, розбиваємо шкаралупу перепелиних яєць (4 шт.) і виливаємо жовтки і білки в чашу погружного блендера
  • Додаємо до них сіль (1 ч. ложка) і цукор (1 ч. ложка).
  • Збиваємо до густої піни
  • Не вимикаючи блендер вводимо порційно рослинне масло (150 мл) і збиваємо майонез до густої кремоподібної маси
  • Після чого вливаємо яблучний оцет (1 ст. ложка) і знову все перемішуємо.
  • до використання такого соусу його необхідно охолодити в холодильнику.
  • у нього можна додати перець, гірчицю і інші інгредієнти для зміни смаку

Майонез домашній від Юлії Висоцької

Як можна бачити з попередніх рецептів, майонез можна зробити досить легко.

Відома телеведуча Юлія Висоцька готує цей соус за таким рецептом

  • Отделяем жовтки від білків. Білки можна використовувати для приготування інших страв
  • Жовтки (2 шт.) Поміщаємо в чашу міксера
  • Очищаємо часник (2 зуб.) І товчемо його в ступці
  • отриману кашку додаємо до жовтків
  • додаємо сіль (1/4 ч. ложки), діжонська гірчицю (0,5 ч. ложки), цукор (1 ч. ложку) і яблучний оцет (0,5 ч. ложки)
  • Збиваємо 10 секунд
  • Тонкою цівкою вливаємо олію (175 мл). Роботу міксера при цьому не зупиняємо. Вливаємо ще оцту (0,5 ч. Ложки) і доводимо масу до однорідного стану
  • вливаємо ще масло (175 мл). Робимо це також акуратно
  • Майонез повинен почати густіти і купувати звичний вигляд
  • Охолоджуємо його в холодильнику і використовуємо за призначенням

Домашній пісний майонез

Люди, які дотримуються релігійних традицій або ті, хто хоче виглядати струнко і підтягнуто, практично не використовують у своєму раціоні такі калорійні страви як майонез.
Але, існують пісні рецепти цього соусу, які дозволені в раціоні під час посту.
та й людям, які дотримуються дієт, вони не будуть «псувати» фігуру.

  • Крохмаль (2 ст. ложки) розводимо в невеликій кількості овочевого або грибного бульйону (10 – 20 мл). Близько 80 мл бульйону потрібно підігріти і додати в нього розведений крохмаль
  • Коли основа охолоне і загусне додаємо в неї гірчицю (1 ч. Ложу), оцет (1-2 ч. Ложки) і лимонний сік (1 ч . ложку).
  • Перемішуємо і додаємо дрібку солі, цукор (1 ч. ложку) і соняшникову олію.
  • Перемішуємо всі інгредієнти блендером на великих оборотах

Домашній майонез рідкий

Для деяких м’ясних страв, овочевих і макаронних запіканок відмінно підійде рідкий майонез

Готують такий соус, зменшуючи з класичного рецепту масло або кількість жовтків. Якщо майонез вийшов густим, а вам потрібен рідкий, то можна просто додати в нього теплої води.

  • Заливаємо в чашу блендера молоко (100 мл) і рослинне масло (200 мл)
  • Збиваємо близько 1 хвилини
  • Додаємо сіль, цукор і гірчицю
  • і знову все перемішуємо

Для того, щоб цей соус вийшов, важливо , щоб молоко було попередньо доведено до кімнатної температури.

Майонез для салату Цезар

Існує кілька варіантів заправок для салату Цезар. Класичний варіант соусу готується наступним чином.

  • Доводимо воду в каструлі до кипіння. І коли вона закипить, прибираємо вогонь на мінімум
  • І опускаємо в воду яйце на 1 хвилину. Перед такою процедурою його потрібно проколоти голкою в місці тупого кінця
  • Після чого, яйце необхідно витягти з окропу і залишити остигати
  • Через 10 хвилин яйце необхідно розбити і помістити його вміст в чашку Якщо на шкаралупі залишиться білок, його потрібно зішкребти і перемістити в чашу
  • Туди ж наливаємо сік половинки лимона і збиваємо вінчиком
  • збиваємо і одночасно вливаємо оливкову олію (1 ст. ложка)
  • Готова маса повинна мати консистенцію рідкої сметани

Такий соус можна зберігати в холодильнику не більше доби.

Додаємо половинку чайної ложки вудстерского соусу

При приготуванні заправки для салату Цезар можна експериментувати. Наприклад, замінити вудстерскій соус на гірчицю. А якщо хочете, то можна додати пармезан.

Поради та відгуки

Ірина. Я готую майонез з соєвого масла і рисового соусу. Виходить відмінна заправка салатів з азіатської кухні. Мені дуже подобається.

Катя. Мені подобається сирний майонез. Я беру звичайний сир, натираю його на тертці і додаю до інгредієнтів класичного домашнього майонезу. Виходить дуже смачно. Можна навіть просто намазувати на хліб і є. Правда, головне не захоплюватися.

Відео: Домашній провансаль за 3 хвилини

Залиште свій коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *