Що приготувати з топінамбура? Рецепти з топінамбуром
Топінамбур
Приготувати страви з топінамбуром просто. Вони сподобаються всім домочадцям і гостям.
Топінамбур або земляна груша відома людям ще з моменту відкриття американського континенту.
Індіанці того часу вважали його не тільки продуктом для прожитку, а й були впевнені, що це овоч можна застосовувати для підтримки міцного здоров’я.
Топінамбур і його квіти
У сучасній європейській кухні він не знайшов широкого застосування. Однак є люди, які спеціально вирощують топінамбур на своїх земельних ділянках, знаючи про його користь і смакових якостях.
Що можна приготувати з топінамбура? Рецепти
З топінамбура можна готувати перші страви, гарніри, запіканки, омлети і навіть десерти. Ось тільки деякі рецепти того, що можна приготувати з топінамбура:
Омлет з топінамбуром
Рецепт омлету: Почистіть і наріжте цей овоч, проваріть в воді, поки не обмякнет. Поріжте на шматочки готовий топінамбур, болгарський перець. Змішайте овочі з яйцями і однією столовою ложкою борошна. Підсолити суміш і запікайте на сковороді до готовності.
Салат з топінамбуром
Рецепт салату з топінамбура і яблук: Натріть на тертці цей овоч і яблуко. Наріжте трохи зеленої цибулі. Змішайте всі продукти, підсолити і полийте оливковою олією.
Запіканка з топінамбура
Рецепт запіканки з топінамбура: Відваріть почищений і нарізаний кружечками топінамбур в каструлі з молоком. У змащену форму, викладіть готовий овоч і полийте розтопленим вершковим маслом. Поставте в духовку і запікайте до готовності. При подачі прикрасьте блюдо петрушкою.
Сік з топінамбура, користь
Сік з топінамбура
Величезна кількість корисних речовин і інулін (полісахарид) – все це є в соку з топінамбура. Користь його полягає ще в тому, що в соку містяться мінерали, цінні амінокислоти, пектин та вітаміни різних груп.
За змістом корисних речовин, вітамінів і мікроелементів, топінамбур перевершує багато овочеві культури в кілька разів.
Рада: Пийте сік з топінамбура 2 рази в день. Через тиждень ви відчує приплив сил, у вас покращиться зір, знизиться цукор в крові і підвищиться імунітет.
Сік топінамбура корисний при атеросклерозі, жирових відкладеннях в печінці і при профілактиці онкологічних захворювань. Крім цього такий напій знижує артеріальний тиск і бореться з хворобами судин і серця.
Як готувати сироп з топінамбура, рецепти
Сироп з топінамбура
Сироп з топінамбура – це корисний замінник білого цукру. З нього можна готувати різні страви або просто додавати в готові компоти і соки для додання смаку.
Рецепт, як готувати сироп з топінамбура:
- добре промийте бульби під водою і очистіть від шкірки.
- Зробіть сік за допомогою соковижималки або подрібніть овоч в блендері
- Після подрібнення в блендері, відіжміть сік через марлю. Якщо після соковижималки в соку є м’якоть, також процідіть його через марлю або дрібне сито
- Нагрійте сік в каструлі до 50 градусів. Охолодіть. Повторіть процедуру 4 рази
Важливо: Чи не перегрівайте сік, інакше він втратить всі корисні властивості.
- Коли сироп загусне, додайте в нього кілька крапель лимона
- Перелийте сироп в ємність для зберігання і поставте в холодильник
Рецепт джему з топінамбура
Джем з топінамбура
Джем виходить смачним і незвичайним. Можна використовувати в якості начинки для пирогів або при подачі на стіл до чаю.
Рецепт джему з топінамбура :
Інгредієнти:
- Яблука – 0,5 кг
- Сироп з топінамбура – 0,5 л
- Вода – 0,5 склянки
Процес приготування:
- Яблука помийте і очистіть від шкірки і серцевини. Поріжте їх кубиками
- Пересипьте нарізані яблука в каструлю і додайте воду і сироп. Доведіть інгредієнти до кипіння і варіть на слабкому вогні півгодини, помішуючи через кожні 5-10 хвилин
- Розімніть суміш товкачиком для пюре, остудіть і використовуйте для приготування пиріжків або пирогів
Як приготувати смажений топінамбур, рецепт
смажений топінамбур
смажений топінамбур відмінно підходить в як гарнір до м’ясних і рибних страв. Його можна вживати і як самостійну страву на вечерю чи обід.
Як приготувати смажений топінамбур, рецепт:
Інгредієнти:
- Топінамбур – 10 штук
- Яйце – 2-3 штуки
- Сухарі панірувальні – 2 ст.л.
- Молоко – 4 ст.л.
- Сметана або густі вершки – 100 грам
- Сіль за смаком
Процес приготування:
- Очистіть бульби від шкірки і наріжте скибочками, як картопля для смаження. Складіть скибочки в каструлю, залийте водою і поваріть пару хвилин. Відкиньте відвареної топінамбур на друшляк і дайте стекти воді
- Зробіть суміш з молока і яєць. Занурте в цій суміші скибочки овоча, а потім обваляйте їх в панірувальних сухарях
- Нагрійте сковороду на газу, налийте трохи олії і смажте обвалені скибочки до золотистої скоринки
- Подавайте до столу зі сметаною і зеленню
Оладки з топінамбура, рецепт
оладки з овочів
Будь-які оладки можна готувати для своєї сім’ї на сніданок. Сподобаються всім домочадцям і оладки з топінамбура.
Рецепт:
Необхідні продукти:
- Топінамбур – 800 грам
- Морква – 200 грам
- Борошно пшеничне – 100 грам
- Яйце – 2 штуки
- Олія – 150 грам
- Сіль за смаком
Процес приготування:
- Очистіть бульби топінамбура і морква від шкірки. Натріть на дрібній тертці, присолите і додайте яйця і борошно
- Перемішайте всі інгредієнти до однорідної маси
- Ложкою викладайте суміш на розігріту сковороду з маслом і смажте до готовності з обох сторін
- Подавайте до столу зі сметаною або розігрітим вершковим маслом
Рецепти пюре з топінамбура
Пюре з топінамбура
Пюре з топінамбура – це універсальний гарнір, який підходить до будь-яких м’ясних і рибних страв. Простий рецепт пюре з топінамбура сподобається всім господиням, які ще не готували це блюдо для своїх домочадців і гостей.
Інгредієнти:
- Топінамбур – 0 , 5 кг
- Густі вершки – 2 ст.л.
- оливкова олія – 1 ч.л.
- Спеції та сіль за смаком
Процес приготування:
- Очистіть бульби від шкірки і складіть в каструлю з киплячою водою. Варіть 20 хвилин
- Відкиньте готовий топінамбур на друшляк, і коли вода стече, за допомогою толкушкой зробіть пюре. Під час цього процесу додайте вершки і спеції
- Розминайте до отримання однорідної маси. Викладіть пюре на тарілку і посипте для краси спеціями
Приготування супу з топінамбура, рецепт
Суп з топінамбура
Суп, приготовлений з цього овоча, сподобається всім без винятку. Він корисний і ситний. Легко втамовує голод, і має невелику калорійність.
Рецепт:
Інгредієнти:
- Топінамбур – 0,5 кг
- М’ясний, але не жирний бульйон – 3 склянки
- Масло вершкове – 30 грам
- Густі вершки – 250 грам
- лук-ріпка – 2 штуки
- Борошно пшеничне – 3 ст.л.
- Мускат – щіпка
- Зелена цибуля – половина пучка
- Сіль і перець за смаком
Приготування супу з топінамбура:
- Почистіть бульби і наріжте кружальцями.
- Обсмажте на розігрітій сковороді з зеленою цибулею
- Перекладіть овочі зі сковороди в каструлю з бульйоном і варіть 15 хвилин на повільному вогні під кришкою
- Приготуйте борошняну суміш з 0,5 склянки бульйону і борошна
- додайте в киплячий суп вершки, борошняну суміш і доведіть до кипіння
- За 5 хвилин до вимкнення, додайте мускат, посоліть і поперчіть. Подавайте з зеленню і сметаною
Як готувати цукати з топінамбура
Цукати з топінамбура
Цукати – це улюблена солодкість дорослих і дітей. Їх можна подати до чаю або взяти з собою в дорогу, замість цукерок.
Рецепт, як готувати цукати з топінамбура:
Інгредієнти:
- Топінамбур – 1 кг
- Цукор 200 грам
- Лимон – 0,5 штуки
- Апельсин – 1 штука
- Цукрова пудра – для посипання
Процес приготування:
- Очистіть бульби від шкірки і наріжте на невеликі шматочки
- Зваріть сироп з цукру і 2-х склянок води. Додайте в нього сік половини лимона і апельсина. Якщо хочете цукати особливого смаку, додайте в сироп трохи кориці, меду або імбиру
- У киплячий сироп викладіть шматочки топінамбура і варіть на слабкому вогні 5-10 хвилин. Перевіряйте ступінь готовності, якщо шматочки протикаються зубочисткою, значить, пора знімати каструлю з вогню
- Відкиньте топінамбур на друшляк, сироп не виливайте, він стане в нагоді для варіння наступної порції солодощів
- Складіть шматочки солодкого топінамбура на деко і підсушіть в духовці при температурі 50 градусів протягом 2 годин
- Обваляйте цукати в цукровій пудрі і складіть в тарілку для подачі на стіл
Як смачно приготувати топінамбур : поради та відгуки
Топінамбур з приватного городу
Чистити бульби топінамбура складно . Очищати їх потрібно, якщо цього вимагає рецепт. У шкірці цього овоча багато інуліну, тому його можна не очищати, а добре помити. Як смачно приготувати топінамбур? Поради і відгуки допоможуть зробити страви з незвичайним і неповторним смаком.
Рада: Очищений овоч швидко темніє, тому шкірку прибирайте відразу перед приготуванням. Якщо потрібно готувати не відразу, тоді покладіть почищені бульби в підкислену лимонним соком воду.
Порада: Не готуйте топінамбур в алюмінієвій каструлі. Такий посуд швидко окисляє коренеплід, він швидко втратить поживні речовини.
Важливо: Використовуйте пюре з топінамбура як загусник для супів і соусів
Добре замінювати в стравах картопля на топінамбур . Блюдо стане корисним і в ньому буде багато вітамінів і мікроелементів.
Цвітіння топінамбура
Приготуйте одне з блюд з топінамбура для своїх домочадців. Порадуйте їх незвичайним смаком і корисним гарніром, супом або десертом. Діти з задоволенням будуть їсти цукати або джем, а чоловікові сподобається суп з топінамбура. Приємного апетиту!
Відео: Земляна груша (топінамбур) – корисні властивості