Що приготувати з топінамбура? Рецепти з топінамбуром

Топінамбур

Приготувати страви з топінамбуром просто. Вони сподобаються всім домочадцям і гостям.

Топінамбур або земляна груша відома людям ще з моменту відкриття американського континенту.

Індіанці того часу вважали його не тільки продуктом для прожитку, а й були впевнені, що це овоч можна застосовувати для підтримки міцного здоров’я.

Топінамбур і його квіти

У сучасній європейській кухні він не знайшов широкого застосування. Однак є люди, які спеціально вирощують топінамбур на своїх земельних ділянках, знаючи про його користь і смакових якостях.

Що можна приготувати з топінамбура? Рецепти

З топінамбура можна готувати перші страви, гарніри, запіканки, омлети і навіть десерти. Ось тільки деякі рецепти того, що можна приготувати з топінамбура:

Омлет з топінамбуром

Рецепт омлету: Почистіть і наріжте цей овоч, проваріть в воді, поки не обмякнет. Поріжте на шматочки готовий топінамбур, болгарський перець. Змішайте овочі з яйцями і однією столовою ложкою борошна. Підсолити суміш і запікайте на сковороді до готовності.


Салат з топінамбуром

Рецепт салату з топінамбура і яблук: Натріть на тертці цей овоч і яблуко. Наріжте трохи зеленої цибулі. Змішайте всі продукти, підсолити і полийте оливковою олією.

Запіканка з топінамбура

Рецепт запіканки з топінамбура: Відваріть почищений і нарізаний кружечками топінамбур в каструлі з молоком. У змащену форму, викладіть готовий овоч і полийте розтопленим вершковим маслом. Поставте в духовку і запікайте до готовності. При подачі прикрасьте блюдо петрушкою.

Сік з топінамбура, користь

Сік з топінамбура

Величезна кількість корисних речовин і інулін (полісахарид) – все це є в соку з топінамбура. Користь його полягає ще в тому, що в соку містяться мінерали, цінні амінокислоти, пектин та вітаміни різних груп.

За змістом корисних речовин, вітамінів і мікроелементів, топінамбур перевершує багато овочеві культури в кілька разів.

Рада: Пийте сік з топінамбура 2 рази в день. Через тиждень ви відчує приплив сил, у вас покращиться зір, знизиться цукор в крові і підвищиться імунітет.

Сік топінамбура корисний при атеросклерозі, жирових відкладеннях в печінці і при профілактиці онкологічних захворювань. Крім цього такий напій знижує артеріальний тиск і бореться з хворобами судин і серця.

Як готувати сироп з топінамбура, рецепти

Сироп з топінамбура

Сироп з топінамбура – це корисний замінник білого цукру. З нього можна готувати різні страви або просто додавати в готові компоти і соки для додання смаку.

Рецепт, як готувати сироп з топінамбура:

  • добре промийте бульби під водою і очистіть від шкірки.
  • Зробіть сік за допомогою соковижималки або подрібніть овоч в блендері
  • Після подрібнення в блендері, відіжміть сік через марлю. Якщо після соковижималки в соку є м’якоть, також процідіть його через марлю або дрібне сито
  • Нагрійте сік в каструлі до 50 градусів. Охолодіть. Повторіть процедуру 4 рази

Важливо: Чи не перегрівайте сік, інакше він втратить всі корисні властивості.

  • Коли сироп загусне, додайте в нього кілька крапель лимона
  • Перелийте сироп в ємність для зберігання і поставте в холодильник

Рецепт джему з топінамбура

Джем з топінамбура

Джем виходить смачним і незвичайним. Можна використовувати в якості начинки для пирогів або при подачі на стіл до чаю.

Рецепт джему з топінамбура :

Інгредієнти:

  1. Яблука – 0,5 кг
  2. Сироп з топінамбура – 0,5 л
  3. Вода – 0,5 склянки

Процес приготування:

  • Яблука помийте і очистіть від шкірки і серцевини. Поріжте їх кубиками
  • Пересипьте нарізані яблука в каструлю і додайте воду і сироп. Доведіть інгредієнти до кипіння і варіть на слабкому вогні півгодини, помішуючи через кожні 5-10 хвилин
  • Розімніть суміш товкачиком для пюре, остудіть і використовуйте для приготування пиріжків або пирогів

Як приготувати смажений топінамбур, рецепт

смажений топінамбур

смажений топінамбур відмінно підходить в як гарнір до м’ясних і рибних страв. Його можна вживати і як самостійну страву на вечерю чи обід.

Як приготувати смажений топінамбур, рецепт:

Інгредієнти:

  1. Топінамбур – 10 штук
  2. Яйце – 2-3 штуки
  3. Сухарі панірувальні – 2 ст.л.
  4. Молоко – 4 ст.л.
  5. Сметана або густі вершки – 100 грам
  6. Сіль за смаком

Процес приготування:

  • Очистіть бульби від шкірки і наріжте скибочками, як картопля для смаження. Складіть скибочки в каструлю, залийте водою і поваріть пару хвилин. Відкиньте відвареної топінамбур на друшляк і дайте стекти воді
  • Зробіть суміш з молока і яєць. Занурте в цій суміші скибочки овоча, а потім обваляйте їх в панірувальних сухарях
  • Нагрійте сковороду на газу, налийте трохи олії і смажте обвалені скибочки до золотистої скоринки
  • Подавайте до столу зі сметаною і зеленню

Оладки з топінамбура, рецепт

оладки з овочів

Будь-які оладки можна готувати для своєї сім’ї на сніданок. Сподобаються всім домочадцям і оладки з топінамбура.

Рецепт:

Необхідні продукти:

  1. Топінамбур – 800 грам
  2. Морква – 200 грам
  3. Борошно пшеничне – 100 грам
  4. Яйце – 2 штуки
  5. Олія – 150 грам
  6. Сіль за смаком

Процес приготування:

  • Очистіть бульби топінамбура і морква від шкірки. Натріть на дрібній тертці, присолите і додайте яйця і борошно
  • Перемішайте всі інгредієнти до однорідної маси
  • Ложкою викладайте суміш на розігріту сковороду з маслом і смажте до готовності з обох сторін
  • Подавайте до столу зі сметаною або розігрітим вершковим маслом

Рецепти пюре з топінамбура

Пюре з топінамбура

Пюре з топінамбура – це універсальний гарнір, який підходить до будь-яких м’ясних і рибних страв. Простий рецепт пюре з топінамбура сподобається всім господиням, які ще не готували це блюдо для своїх домочадців і гостей.

Інгредієнти:

  1. Топінамбур – 0 , 5 кг
  2. Густі вершки – 2 ст.л.
  3. оливкова олія – 1 ч.л.
  4. Спеції та сіль за смаком

Процес приготування:

  • Очистіть бульби від шкірки і складіть в каструлю з киплячою водою. Варіть 20 хвилин
  • Відкиньте готовий топінамбур на друшляк, і коли вода стече, за допомогою толкушкой зробіть пюре. Під час цього процесу додайте вершки і спеції
  • Розминайте до отримання однорідної маси. Викладіть пюре на тарілку і посипте для краси спеціями

Приготування супу з топінамбура, рецепт

Суп з топінамбура

Суп, приготовлений з цього овоча, сподобається всім без винятку. Він корисний і ситний. Легко втамовує голод, і має невелику калорійність.

Рецепт:

Інгредієнти:

  1. Топінамбур – 0,5 кг
  2. М’ясний, але не жирний бульйон – 3 склянки
  3. Масло вершкове – 30 грам
  4. Густі вершки – 250 грам
  5. лук-ріпка – 2 штуки
  6. Борошно пшеничне – 3 ст.л.
  7. Мускат – щіпка
  8. Зелена цибуля – половина пучка
  9. Сіль і перець за смаком

Приготування супу з топінамбура:

  • Почистіть бульби і наріжте кружальцями.
  • Обсмажте на розігрітій сковороді з зеленою цибулею
  • Перекладіть овочі зі сковороди в каструлю з бульйоном і варіть 15 хвилин на повільному вогні під кришкою
  • Приготуйте борошняну суміш з 0,5 склянки бульйону і борошна
  • додайте в киплячий суп вершки, борошняну суміш і доведіть до кипіння
  • За 5 хвилин до вимкнення, додайте мускат, посоліть і поперчіть. Подавайте з зеленню і сметаною

Як готувати цукати з топінамбура

Цукати з топінамбура

Цукати – це улюблена солодкість дорослих і дітей. Їх можна подати до чаю або взяти з собою в дорогу, замість цукерок.

Рецепт, як готувати цукати з топінамбура:

Інгредієнти:

  1. Топінамбур – 1 кг
  2. Цукор 200 грам
  3. Лимон – 0,5 штуки
  4. Апельсин – 1 штука
  5. Цукрова пудра – для посипання

Процес приготування:

  • Очистіть бульби від шкірки і наріжте на невеликі шматочки
  • Зваріть сироп з цукру і 2-х склянок води. Додайте в нього сік половини лимона і апельсина. Якщо хочете цукати особливого смаку, додайте в сироп трохи кориці, меду або імбиру
  • У киплячий сироп викладіть шматочки топінамбура і варіть на слабкому вогні 5-10 хвилин. Перевіряйте ступінь готовності, якщо шматочки протикаються зубочисткою, значить, пора знімати каструлю з вогню
  • Відкиньте топінамбур на друшляк, сироп не виливайте, він стане в нагоді для варіння наступної порції солодощів
  • Складіть шматочки солодкого топінамбура на деко і підсушіть в духовці при температурі 50 градусів протягом 2 годин
  • Обваляйте цукати в цукровій пудрі і складіть в тарілку для подачі на стіл

Як смачно приготувати топінамбур : поради та відгуки

Топінамбур з приватного городу

Чистити бульби топінамбура складно . Очищати їх потрібно, якщо цього вимагає рецепт. У шкірці цього овоча багато інуліну, тому його можна не очищати, а добре помити. Як смачно приготувати топінамбур? Поради і відгуки допоможуть зробити страви з незвичайним і неповторним смаком.

Рада: Очищений овоч швидко темніє, тому шкірку прибирайте відразу перед приготуванням. Якщо потрібно готувати не відразу, тоді покладіть почищені бульби в підкислену лимонним соком воду.

Порада: Не готуйте топінамбур в алюмінієвій каструлі. Такий посуд швидко окисляє коренеплід, він швидко втратить поживні речовини.

Важливо: Використовуйте пюре з топінамбура як загусник для супів і соусів

Добре замінювати в стравах картопля на топінамбур . Блюдо стане корисним і в ньому буде багато вітамінів і мікроелементів.

Цвітіння топінамбура

Приготуйте одне з блюд з топінамбура для своїх домочадців. Порадуйте їх незвичайним смаком і корисним гарніром, супом або десертом. Діти з задоволенням будуть їсти цукати або джем, а чоловікові сподобається суп з топінамбура. Приємного апетиту!

Відео: Земляна груша (топінамбур) – корисні властивості

Залиште свій коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *