Способи очищення води в поході

Через несприятливу екологічну обстановку під час піших походів і відпочинку на природі небезпечно пити воду з відкритих джерел. У відкритих колодязях якість питної рідини теж залишає бажати кращого. Тому краще очищати її. Існують різні методи очищення води в поході, які ми пропонуємо розглянути Вам в даній статті.

Очищення води від механічних домішок

Відфільтрувати воду від механічних включень можна шляхом відстоювання і фільтрації. Частинки в мутнуватої рідини поступово осідають на дно, і вода стає світлою. Процес особливо ефективний, якщо включення великі і важкі. Він вимагає тимчасових витрат, що найчастіше незручно або неможливо – іноді чиста питна рідина потрібна терміново.

Ефективним методом є фільтрування. В якості очищає наповнювача можуть виступати різні підручні матеріали: пісок, тканину, вугілля, пісок та інші подібні компоненти. Коли рідина проходить крізь ці матеріали, рідка субстанція звільняється від численних механічних включень.

Найлегший варіант – скласти марлевий відріз або бинт в кілька разів, процідити через нього рідину. На марлі залишаться великі включення. Ємність з процеженной водою потрібно відставити для відстоювання на кілька хвилин, і потім знову процідити. Під час останнього проціджування можна покласти на тканину пару потовчених таблеток активованого вугілля. Він добре знезаражує воду. Така фільтрація аналогічна вугільному. Далі проціджений питну рідину потрібно прокип’ятити і вона буде готова до вживання.

Очищення води перегонкою (дистиляція)

Під час тривалого переходу може виникнути дефіцит питної води через отсутсвия джерел прісної води. Наприклад ваш маршрут пролягає в дали від населених пунктів уздовж морського узбережжя Південного берега Криму або Керченської підлозі

острови, де є красиві місця і мало населених пунктов.Морскую солону воду пити не можна, настане зневоднення. У таких випадках може допомогти саморобний дистилятор який дозволить опреснить морську воду. Продуктивність такої системи приблизно 350 мілілітрів чистої води за 30-40 хвилин.

Для дистилятор потрібно чайник і трубка з термостійкого матеріалу і скляна пляшка. Трубку можна взяти аллюмінієвую, вона не сильно обтяжить загальну масу вантажу. Так само потрібно два камені, бажано плоских, їх можна знайти на узбережжі. Камені розміщуєте на невеликій відстані і вирівнюєте що б можна було поставити на них чайник і розвести під ним вогонь. На носик чайника надаватися трубка, а другий кінець трубки встромляється в Стеляна пляшку. Що б пар більш ефективно преобразовавался в воду, пляшку потрібно закапати в пісок по саме горло. Довжина трубки, що з’єднує чайник і пляшку, повинна бути приблизно метр.

саморобний дистилятор Пляшка для збору води Підтримка рівня води

Після збору конструкції розпалюєте і підтримуєте вогонь під чайником, у міру випаровування води, підливаєте в чайник ще морської води. Така конструкція за день роботи може забезпечити водою 2-3 людини на 3 дні.

Дуже важливо, що збір пара потрібно починати після закипання води так як вода може містити легкі фракції, які при нагріванні будуть випаровуватися. Тому важливо, що б вони не потрапили в очищену воду.

  • При випаровуванні підтримуйте рівень морської води в чайнику, приблизно половина його обсягу
  • Трубку перегонки можна охолоджувати морською водою, але треба стежити щоб краплі не стікали в ємність з чистою водою

земляний насос

Перебуваючи поблизу річки чи озера, є сенс для первинного очищення води спорудити так званий земляний насос. Виготовити його просто: викопати за півметра від водойми маленьку ямку. Копати треба до тієї глибини, поки не почнеться в ямці накопичуватися вода, профільтрована і освітлена землею. Досвідчені любителі туризму знають, що якщо необхідно отримати питну воду, потрібно скомбінувати відразу кілька способів її фільтрування. Наприклад, послідовністю наступних методів:

  1. Застосувати земляний насос.
  2. Використовувати очищення через ємність прожареним піском.
  3. Піддати воду знезараженню методом рослинної сировини.
  4. Прокип’ятити.

Знезараження сировиною рослинного походження

У деяких представників флори або їх частинах містяться речовини, які пригнічують життєдіяльність зараженої мікрофлори. Наприклад, в бересті, дубової кори, вербі, верби. Потрібно перемішати 150 г рослинної сировини з 10 л води, прокип’ятити суміш півгодини або настояти протягом 6 годин. Можна молоді ялівцеві або соснові гілки приготувати подібним методом, листя червоної горобини. Якщо вирішите очищати листям горобини, додайте 12 штучок листочків в оду на кожні пару-трійку літрів і настоюйте протягом 2 годин.

кип’ятіння

Кип’ятіння – найпростіший і найпоширеніший спосіб очищення будь-якої води від більшості патогенних мікробактерії. Кип’ятити воду потрібно всього 5 хвилин. Якщо питна рідина взята в регіоні, де часто відбуваються спалахи інфекції, тоді кип’ятіння повинно складати мінімум 30 хвилин, краще годину. Причому процес не можна переривати. При істотному зменшенні об’єму рідини необхідно кип’ятити на невеликому вогні, але не можна доливати в киплячу рідину сиру воду.

Знезараження води аптечним йодом і сіллю

Щоб знезаразити воду аптечним йодом, потрібно 3-5 крапель додати в 1 л питної рідини і гарненько перемішати, потім відстояти мінімум півгодини.
Можна покласти в воду кілька кристалів марганцівки. Рідина придбає блідо-рожевий відтінок. Цей метод не рекомендуємо, тому що марганцівка може порушити мікрофлору шлунково-кишкового тракту, стати причиною розвитку порушення стільця, здуття та хімічних опіків слизових.

Таблетки для знезараження води

В аптеках можна придбати спеціальні препарати для очищення води в поході: гидропирит, Акватабс для знезараження води, аквасет, пантацід і аналогічні таблетовані медпрепарати. Спосіб очищення просто: потрібно додати таблетки в воду виходячи з обсягу. Такий метод ефективно знезаражує. Перманганат калію (маргонцовку) слід додавати з розрахунку не більше двох грам на десять літрів! Розчин не повинен стати занадто яскравою рожевий.

Очищення і знезараження води промисловими засобами

Для швидкого і одночасно якісного фільтрування рідини для пиття, були розроблені спеціальні, переносні туристичні похідні фільтри для очищення води. Вони призначаються для очищення з будь-яких джерел, включаючи водойми. Здатні знищувати небезпечні бактерії, такі фільтри можна використовувати для приготування їжі і пиття.

Знезараження природними засобами: Прогрівання на сонці, сіль

Ультрафіолетові сонячні промені теж добре знезаражують воду. Досить налити 2 л води в прозору ємність і потримати її на відкритому сонці протягом двох годин. Ця процедура не позбавить воду від мікробактерії на 100%, також шкідливих хімічних речовин, але зробить її найбільш придатною для пиття.

Воду можна посолити. Потрібно 1 столову ложку кухонної солі всипати в 2 літри води і настояти протягом 20 хвилин. На дно осядуть компоненти, які забруднюють воду, яку можна буде використовувати для приготування їжі.

Фільтрування з використанням піску

Для виготовлення пісочного фільтра необхідно взяти звичайну порожню консервну банку, пробити в ній дно в 4 місцях. Якщо немає консервної банки, можна взяти пластикову ємність з продірявленим днищем. Зверху отворів слід покласти тонку тканину і засипати її заздалегідь промитими і прожареним над багаттям піском. Потрібно поставити посудину на триногу, під яку попередньо розмістити порожню посуд, і малими порціями наливати воду у верхню судину. Вода буде по-тихоньку протікати через пісок і тканину, фільтруватися від механічних домішок.

висновки

Фільтрування води в польових умовах – не легкий процес, але економити сили на ньому ні в якому разі не можна. Якщо постійно вживати забруднену або заражену питну рідину, можна нанести здоров’ю шкоду. Вживання брудної води небезпечно. Тому краще підстрахуватися і витратити час на її очищення, ніж потім усувати негативні наслідки і лікувати серйозні захворювання.

Залиште свій коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *