Цвітна капуста. Як правильно варити кольорову капусту? Ідеї страв з кольорової капусти

Кольорова капуста цінуватися НЕ тільки за свій смак, но і за ту користь, яка вправити дає нашому організму. Найпростішим стравою з цього овоча є відварні суцвіття, заправлені яєчним соусом або маслом. Можна ці головки спочатку відварити, а Вже потім гасити з м’ясом або іншими овочами. Цвітну капусту можна смажити, солити і навіть консервувати. У супах цей овоч может замінити за своїми поживними якостями навіть курку.

Як правильно відварити цвітну капусту?

Сьогодні купити кольорову капусту НЕ складі великих труднощів. У кожному супермаркеті цей овоч уявлень декількома сортами. Но, найбільшу цінність представляє кольорова капуста з білими головками. А вісь сірі і зелені головки мають більш грубим смаком і навіть гірчать.

Після покупки такого різновиду капусти необхідно відокремити від качана зелене листя і занурити його на півгодини в підсолену воду. Це необхідно для того, щоб очистити кольорову капусту від можливих шкідників.

Після такої обробки кольорову капусту можна вживати в їжу в сирому вигляді. Но, частіше за Усе цей овоч піддається термальній обробці. Качан варять цілком або розділяють на суцвіття і готують їх окремо. Найпоширенішим процесом приготування цього овоча є відварювання.

Відварені суцвіття

Відварити можна сиру або заморожену кольорову капусту. Но, такий процес різко зменшує кількість вітамінів та інших корисних речовин, які залишаються в капусті після варіння. Для того щоб скоротити такі втрати можна вдатися до наступних хитрощів:

  • Суцвіття потрібно закладати в каструлю з вже киплячою водою
  • Рівень води винен бути невеликим. Вправити винна тільки покривати овочі
  • Варити без закриття каструлі кришкою. Дві-три хвилини на сильному вогні, потім рівень зменшити і довести до готовності
  • Заморожену кольорову капусту перед варінням розморожувати непотрібно
  • Закладати овочі найкраще в вже підсолену воду

Погано позначається на якості і смаку цього овочу алюмінієва і мідна посуд. Варити кольорову капусту найкраще емальовану каструлю або скористатися посудом з вогнетривкого скла. Очень добро зберігаються корисні речовини в глиняних горщиках.

Цвітна капуста вийти очень смачною, якщо її злегка НЕ доварити. У готовому вигляді вправити винна зберегти свою пружність і хрустіти в роті. Якщо цей овоч переварити, то він НЕ тільки втратить більше корисних речовин, но і стані НЕ таким смачним.

Взагалі, цей різновид капусти варитися швидко. Тому, для того, щоб її НЕ переварити, необхідно періодично перевіряти готовність, протикаючи виделкою або пробуючи на смак.

ВАЖЛИВО: Якщо при варінні цвітної капусти воду замінити на молоко, то суцвіття НЕ тільки збережуть свій білосніжний колір, а й стануть набагато смачніше.

Обсмажена кольорова капуста. Як смачно посмажити кольорову капусту на сковороді?

Смажена цвітна капуста це відмінне самостійне страва або очень смачний гарнір для м’я са. Ніяких особливих секретів у смаженні цього овоча немає. Найголовніше правильно підготувати продукти. Для цього потрібно очистити суцвіття від верхніх листочків і приступати до смаження.

  • Найкраще смажити кольорову капусту з часником і пряними травами. З їх допомогою страва вийти очень ароматним і смачним. Но, при смаженні цього овоча необхідно стежити за тім, щоб суцвіття НЕ підгоріли. Це может істотно погіршити їх смак
  • Очищаємо часник від лушпиння. Нам знадобиться 2-3 зубчики. Тиснемо їх ножем і обсмажуємо на сковороді в рослинному маслі. Готовність часнику визначається легким золотистим кольором, яким він покриється в процесі смаження
  • Тепер прийшла черга цвітної капусти. Її (700 г) потрібно розділити на суцвіття і викласти на сковороду, в якій доходити часник. Воду додавати категорично НЕ можна. Інакше капуста вийти НЕ смаженої, а вареної
  • Смажимо овочі 10 хвилин, після чого додаємо чебрець. Через 5 хвилин можна додати немного води (близько 100 мл). На цьому етапі смаження вправити Вже НЕ страшна. Більше того, вода зробить смажену кольорову капусту більш соковитою і смачною
  • Зменшуємо вогонь і додаємо лимонну цедру. Її потрібно приготувати з четвертинки лимона. Потім в сковороду з капустою потрібно додати лавровий лист і лимонний сік. Його такоже робимо з четвертинки фрукта. Перед тім як зняти сковороду з плити додаємо в неї чорний перець і кріп

Таку смажену кольорову капусту можна подавати зі смаженими ковбасками або яловичиною.

Можна смажити цей овоч в клярі .

  • для цього потрібно взяти сухарики для панірування (75 г) і кольорову капусту (350 г). Такоже для приготування цієї страви знадобиться сіль, яйці і рослинне масло
  • Перед обжаркой цвітної капусти її необхідно відварити в підсоленій воді 10 хвилин. Варити її бажано цілком, а Вже перед смаженням розділити на суцвіття
  • Готуємо кляр. У невеликій мисці потрібно збити виделкою яйці з невеликим додаванням солі. Після чого потрібно додати сухарики і знову Усе перемішати
  • Ставимо сковороду на плиту і гарненько її розігріваємо. Обвалюють кольорову капусту в клярі з усіх боків і відправляємо на сковороду. Частину, что залишилася паніровці вливаємо зверху на суцвіття. Як тільки овочі зарум’яняться можна знімати сковороду з плити і подавати капусту на стіл

Рецепт яловичини з цвітною капустою

М’ясо очень добро поєднується з цвітною капустою. Найкраще для приготування цієї страви використовувати молоду яловичину. Це м’ясо містить небагато калорій, тому його сміливо можна назвати дієтичним.

з яловичиною

  • Цей рецепт прийшов до нас з азіатської кухні. Тому особливу роль в його приготуванні відводитися маринування м’я са в соєвому соусі. Це зробить м’ясо очень ніжним і смачним
  • Нарізаємо яловичину (400 г) на невеликі шматочки. Змішуємо соєвий соус (3 ст. Ложки), цукор (1 ст. Ложка), рисовий оцет (1 ст. Ложка) і крохмаль (1 ст. Ложка). М’ясо маринуємо близько півгодини
  • Ріжемо часник (1 зубчик). Обсмажуємо його в маслі і додаємо цвітну капусту (400 г). Обсмажуємо близько хвилини. Заливаємо в сковороду немного води і тушкуємо п’ять хвилин
  • На сильному вогні обсмажуємо імбир (половинку чайної ложки). Додаємо на сковороду замариноване м’ясо. З’єднуємо яловичину і капусту і доводимо до готовності

Як приготувати суп-пюре з цвітної капусти з вершками?

Супи-пюре в нашій країні НЕ так популярні, як на Заході . Но, це НЕ означає, что від них потрібно відмовлятися. Тім більше что кольорова капуста Робить такі супи відмінним джерелом багатьох поживних речовин і вітамінів.

Суп-пюре

  • Растапливаем вершкове масло (40 г) в каструльці. Додаємо в неї борошно (40 г) і перемішуємо. Через кілька хвилин додаємо в Цю суміш відварений заздалегідь курячий бульйон (150 мл)
  • Винен вийти густий соус. Знімаємо його з вогню і охолоджуємо. Нагріваємо курячий бульйон (1,3 мл) і вливаємо його в приготований раніше густий соус. Перемішуємо до однорідності і додаємо збиті в блендері відварну капусту (Невеликий качан), яйця (2 шт.), Перець, сіль і вершки (300 мл). Для смаку можна додати дрібку мускатного горіха
  • Цей суп-пюре добро доповнюють галушки. Для них необхідно перемішати хлібний м’якуш (75 г), масло (10 г), молоко, яйці, сіль і перець разом. З отриманого «тесту» робимо невеликі кульки і додаємо їх в готовий суп
  • Перед подачею на стіл такий суп потрібно прикрасити зеленню і посипати тертим сиром

Як приготувати суп із замороженої цвітної капусти?

  • Заморожена капуста хороша з двох причин. По-перше, її можна купити цілий рік. А, по-друга, при заморожуванні в ній зберігаються практично всі корисні речовини. Запропоноване нижче страва навряд чи можна назвати шедевром кулінарії. Потім на внутрішню приготувати його зможе кожен. І годині на це піде зовсім небагато
  • Нарізаємо цибулю (1 шт.) І картоплю (2-3 шт.) Кубиками. Обсмажуємо їх на глибокій сковороді в рослинному маслі до того моменту, коли смороду зарум’яняться
  • Додаємо в сковороду заморожену капусту (500 г) і вливаємо бульйон (1 л). Варимо близько півгодини
  • Охолоджуємо суп і вливаємо його в блендер. Додаємо вершки (100 мл), спеції і перемішуємо інгредієнти. Наливаємо вийшло пюре в каструлю і кип’ятимо 1 хвилину. Розливаємо по тарілках і додаємо мелений червоний перець

Смачний борщ з цвітною капустою, рецепт приготування

Борщ це одне з найпопулярніших страв всіх слів’янських народів. Його рецептів приготування безліч. Можна готувати борщ і з цвітної капусти. Цей овоч зробить борщ неймовірно смачним і корисним.

Борщ

  • Готуємо бульйон. Кладемо в каструлю яловичу грудку (400 г), заливаємо її водою і ставимо на вогонь. Знімаємо накип після закипання. Додаємо моркву (2 шт.) І цибулю (2 шт.). Бульйон винен варитися близько 2 годин. Після чого овочі видаляються з каструлі. М’ясо знімається з кісток і назад поміщається в бульйон. Туди ж потрібно додати лавровий лист і сіль
  • Готуємо заправку для борщу. Греєм масло на сковороді (50 г). Обсмажуємо на ньому нарізаний дрібними шматочками цибулю. Готовність визначається по золотавого кольору. Додаємо натерту на дрібній тертці моркву. Пассируем її з цибулею близько 3 хвилин
  • Додаємо в сковороду натерті помідори (2 шт.) І буряк (2 шт.). Перемішуємо інгредієнти. Накриваємо сковороду кришкою і тушкуємо протягом 10-15 хвилин на невеликому вогні. Після чого додаємо половинку склянки води і тушкуємо ще 5 хвилин
  • Чистимо картоплю (3 шт.) І нарізаємо його невеликими кубиками. Додаємо їх у бульйон. Поділяємо капусту (1 качан) на суцвіття. І теж кладемо в бульйон через 5 хвилин після додавання картоплі
  • Нарізаємо зелень (селера, кріп, часник) і додаємо її в бульйон. Через 5 хвилин переливаємо в бульйон піджарку. Перемішуємо і вимикаємо вогонь

Овочеве рагу з цвітною капустою, рецепт

Якщо ві сидите на дієті, то навряд чи можете бути задоволені своїм раціоном. Но, як вважають фахівці, самє убогий раціон під година дієти часто є тією перешкодою, я ку много хто НЕ может подолати. Урізноманітнити свій раціон під година дієти можна за допомогою овочевого рагу, основою якої є кольорова капуста.

Овочеве рагу

  • Акуратно поділяємо кольорову капусту (чверти качана) на суцвіття і промиваємо. У каструлю наливаємо воду і солимо. Капусту варимо 7-8 хвилин. Витягуємо її з каструлі і перекладаємо в миску
  • Нарізаємо очищену цибулю (1 шт.) І моркву (1 шт.). Моєму кабачок (1 шт.) І нарізаємо його на кубики. Нагріваємо сковороду і наливаємо в неї масло. Обсмажуємо цибулю і моркву
  • Очищаємо солодкий перець (1 шт.) Від насіння. Ріжемо його великими частинами і додаємо до цибулі і моркви. Коли цибуля підрум’яниться додаємо в сковороду нарізані кабачки. Додаємо сіль і перемішуємо
  • Моєму баклажани (2 шт.) І нарізаємо їх на кубики. Додаємо їх і цвітну капусту до інших овочів. Знову солимо і перемішуємо. Ріжемо помідори (2-3 шт.) На великі кубики додаємо в сковороду. Додаємо зелень
  • Додаємо немного води, солимо якщо це потрібно і тушкуємо до готовності. До столу рагу можна подавати зі сметаною або майонезом. Правда тоді рагу НЕ стані дієтичним

Рецепт приготування цвітної капусти з грибами

Гриби і кольорова капуста це відмінні джерела білка для нашого організму. Особливо, якщо їх змішати в одній страві. Гриби і кольорова капуста НЕ тільки добро поєднуються, а й ідеально доповнюють один одного.

C грибами

  • Цвітну капусту (1 качан) потрібно очистити від зелених листочків і відварити в підсоленій воді
  • Чистимо гриби ( найкраще для цього рецепта підійдуть печериці) і нарізаємо їх тонкими пластинками
  • Обсмажуємо в оливковій олії дрібно нарізану часник (2 зубчики), додаємо в сковороду нарізані печериці (150 г). Скроплюємо їх лимонним соком. Це запобігти їх почорніння в процесі приготування. Додаємо сіль і перець за смаком
  • Тепер потрібно приготувати знаменитий соус Бешамель. Для цього в розтоплене вершкове масло додаємо борошно (20 г) і обсмажуємо її. Тонкою цівкою вливаємо молоко (0,5 л). Перемішуємо до тихий пір, поки молоко НЕ закипить
  • Додаємо сіль, мускатний горіх і перець. Варимо 4-5 хвилин і знімаємо з плити
  • У жароміцний посуд кладемо обсмажені печериці. Зверху укладаємо відварену цвітну капусту. Заливаємо Усе соусом і посипаємо тертим сиром. Готуємо 10-15 хвилин і подаємо до столу

Омлет з кольоровою капустою – смачне білкове страва, рецепт!

Тонкий аромат цвітної капусти, доповнений смаком вершкового масла і яєць. Что может бути краще літнім ранком? Омлет з кольоровою капустою за своєю консистенцією виходить очень ніжним і смачним. І при цьому, його приготування такоже просто, як і приготування звичайної яєчні.

Омлет

  • Промиваємо кольорову капусту (300 г) під проточною водою. Очищаємо її від зеленого листя і поділяємо на суцвіття. Відварюємо в солоній воді протягом 5-10 хвилин. Витягуємо капусту з каструлі в тієї момент, коли її суцвіття стануть м’якими
  • Збиваємо яйця (1-2 шт.) За допомогою блендера або міксера. Додаємо сіль і вливаємо молоко (3/4 склянки). Перемішуємо до однорідності. Обережно додаємо борошно (1,5 ст. Ложок). Необхідно виключити утворення грудочок
  • Нарізаємо кольорову капусту на невеликі шматочки. Розігріваємо сковороду і поміщаємо туди капусту. Обсмажуємо на середньому вогні до отримання рум’яної скоринки. Виливаємо яєчну заливку на сковороду і смажимо омлет з двох сторін

Подавати страва до столу потрібно зі свіжими овочами та зеленню.

Як правильно готувати смачну кольорову капусту: поради та відгуки

Інга. Я готую омлет швидше. Для цього відварені суцвіття заливаю яйцями з натертим сиром. Омлет виходить очень смачним. А сир додає нотки пікантності.

Что стосується супів-пюре, то для їх приготування я НЕ користуюся блендером. Просто відварюю капусту та інші овочі і перетираю їх через тертку. Додаю зелень і сир. Так, я без нього НЕ сприймаю кольорову капусту. Немного варю і подаю до столу.

Наталія. Влітку обов’язково раз на тиждень готую салати з цвітної капусти. Інгредієнти можна додавати будь-які. Базовий салат готуватися з відварених суцвіть капусти, зелені і оливкової масла.

Відео: Кольорова капуста під молочним соусом

Залиште свій коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *