вівсяна вода

Багато охочих схуднути звертаються в пошуки різних методів і нерідко приходять до вживання вівсянки, як до самого корисного і одночасно ситно продукту харчування. Але далеко не всім відомо, що набагато сприятливішими для організму вживати вівсяну воду.

Цілющі властивості відвару з вівса

Розглянемо, як саме напій може впливати на організм. Для цього розберемо, що відбувається, коли овес потрапляє в організм людини. При попаданні напою з вівса в шлунок він розбухає і починає нагадувати желе – це відбувається завдяки клітковині в складі відвару. Новоутворена маса обволікає стінки органів, таким чином знижуючи роздратування. Пити відвар з вівса на регулярній основі чудове рішення, адже він значно поліпшить стан людей з проблемами шлунково-кишкового тракту. Клітковина у великій кількості прекрасно допомагає організму очищатися від важких металів і токсинів.

У відварі також присутній інулін, саме він перешкоджає стрибків цукру в крові. Багато лікарів запевняють, що людям, які борються з нікотиновою і іншими залежностями варто вживати цей цілющий відвар. Часто цей напій включають в раціон спортсменів, через що міститься в ньому триптофану, що сприяє зростанню м’язових волокон.

Під час простудних захворювань рекомендується готувати цілющий відвар на молочку, так досягається позитивний ефект на дихальні шляхи людини.

Вітаміни групи B, яких дуже багато в відварі з вівса, сприятливо впливають на нервову систему, таким чином поліпшується сон, усуваються ознаки депресії. Іде апатія, поліпшується працездатність все це відбувається тому що людина регулярно буде вживати напій з вівсяних злаків.

Напій виводить з організму зайву рідину, що запобігає набряклість і покращує функціонування серцево-судинної системи, тим що чистить кров від холестерину.

В цілому всі складові напою нормалізують метаболізм людини, саме тому його часто використовують під час комплексного схуднення. Організм очищається, поліпшується робота травлення, прискорюються всі обмінні процеси і відбувається максимально швидкий скидання зайвої ваги.

Користь і шкода злаку для людини

Овес вже давно популярний, як засіб від багатьох недуг в народі. Його прийнято використовувати в боротьбі із зайвою вагою, полегшувати роботу шлунково-кишкового тракту, якщо існують проблеми. Рис містить величезну кількість мікроелементів: кремній, калій, фосфор, магній, холін, хлор, кальцій. Має в собі речовини: сірка, вольфрам бор, йод, марганець, мідь, молібден, фтор, олово, селен, титан, цинк, цирконій і стронцій. Це не всі складові вівса, не забуватимемо про вітаміни груп A, E, PP, H, B. Зауважимо, що все-таки більшу частину вітамін становить B3, який інакше називають пантотенової кислотою. Недолік цієї кислоти викликає у людини слабкість і млявість, іноді навіть оніміння пальців ніг. Ця кислота сприятливо впливає на перетравлення їжі. Втрати вітаміну B3 при нагріванні складають до 50%, тому дуже важливо правильно готувати овес в цілющих цілях.

Кремній займає важливу роль в побудові сполучної тканини. Його недолік може викликати таке захворювання, як атеросклероз. З’єднання кремнію є сильними каталізаторами окисно-відновних процесів. Проблема, яка часто спостерігаються у людей старшого віку – наявність кремнію зменшується в організмі і відбувається зниження міцності сполучної тканини. Тому вживаючи регулярно овес, ми підтримуємо здоров’я всього організму.

Калій регулює кислотно-лужний баланс в крові, сприятливо впливає на роботу серцевого м’яза, нирок, шкіри, а також бере участь в передачі нервових імпульсів. Вживати калій рекомендують при виникненні затримки рідини в організмі, що в результаті сприяє почастішання виділення сечі.

Фосфор завжди є величезним помічником для організму, так як входить до складу білків. Його сполуки беруть участь в обміні енергії, який в свою чергу безпосередньо пов’язаний з розумовою і м’язової діяльністю.

Магній важливу роль відіграє в організмі літніх людей та вагітних жінок. Він чудово заспокоює нервову систему, бере участь в обміні вуглеводів і добре впливає на серце. Як бачимо, можна дуже багато говорити про користь вівса, саме завдяки його хорошому складу.

Що ж можна сказати про шкоду цього продукту?

З великою обережністю треба ставитися до вівсянки людям, які страждають непереносимістю злаків. Обов’язково потрібно сказати про калорійність вівса – якщо вживати його в надмірних кількостях його шкода швидко здатний перевищити всі хороші якості продукту. При цьому, якщо організм накопичить велика кількість фітину, який також присутній в вівсі, то він буде сприяти вимиванню кальцію з кісток.

Ще варто згадати про те, що вівсянка швидкого приготування має значно знижена кількість мікроелементів. Через спеціальної обробки перед продажем. Зрозуміло, чим менше корисного залишається, тим гірше вівсянка забезпечує організм енергією в необхідній кількості.

Кажуть, що не варто зловживати овес людям з недостатністю серця і нирок. Існують також поодинокі випадки індивідуальної непереносимості цього продукту.

В цілому можна сміливо говорити, що овес повністю досліджений і має мінімальну кількість в протипоказання. Його можна сміливо починати приймати, але лише в розумних кількостях.

Склад і калорійність вівса

В сто грамах вівса міститься 316 калорій, з них:

Білка -10 г

Жири – 6,2 г

Вуглеводів – 55,1 г

Харчових волокон – 12 г

Вода – 13, 5 г

Якщо дивитися на співвідношення білків, жирів і вуглеводів:

БЖУ = 1: 0,6: 5,5

Як правильно готувати напій?

Є певні правила, для приготування цілющого відвару з вівса. Якщо їх не дотримуватися, то в результаті Ви отримаєте просто водичку, яка не буде нести користь чи шкода. Мета в дотриманні правил полягає в розщепленні фітіновой кислоти, яка знаходиться в продукті. Найпростішим способом вважається замочування заготовки вівса. Але як показують дослідження все ж фітин залишається у великій кількості після відмочування вівса. Тому ідеальнішого всього використовувати ферментацію або пророщування вівса.

Ферментація зерна виглядає наступним чином:

Один стакан вівса прямо з лушпинням заливається сироваткою. Сироватка, та що залишається після приготування сиру. Сироватки повинні бути вдвічі більше ніж зерна, так вона друге буде розбухати. Замість молочної сироватки можна використовувати сік лимона. Тобто ви візьмете 1 ч. Ложку соку лимона або оцту яблучного на 1 л води і будете використовувати отриману рідину.

Заготівлю необхідно буде зберігати близько 12 години в теплі. За цей період часу зерна вівса добре набухнуть, а значить готові до подальших дій.

Зливаємо рідину і промиваємо зерна. Для нас важлива лушпиння, тому діємо акуратно. Заливаємо зерна одним літром води і ставимо на слабкий вогонь.

Томити зерна необхідно приблизно півтори години. Після чого ми зливаємо рідину і доливаємо очищеної води, або кип’яченої до 1л відвару. Цей вівсяний відвар рекомендується випити за два дні, не варто його зберігати тривалий час.

Як проростити зерно, і зробити відвар?

Необхідно замочити зерна приблизно на дванадцять годин. Потім зливаємо рідину.

Зерна маємо на добре змочену ганчірочку (з бавовни) і залишаємо в теплі. Далі ми просто чекаємо, поки зернятка не стануть проростати. Не чекайте поки утворюються великі паростки, досить щоб вони лише проклюнулися.

Беремо сформувалися зерна і кладемо в блендер, подрібнюємо до однорідної маси. Вийде такий собі смузі, його можна розбавити трохи водою або пити так. Більше одного дня краще його не зберігати. Зауважимо, що саме зроблений таким чином напій зберігає в собі найбільшу кількість хороших речовин.

Що стосується прийому, то найкраще вживати відвар з вівса за пів години до основного прийому їжі. Скільки саме пити в добу? Для кожного це індивідуально і залежить від віку людини.

Відвар вівса для очищення і підняття імунітету

Користь відвару вівсяної води в тому, що в ній зберігаються всі властивості злакових при цьому вона максимально легко засвоюється організмом.

При вживанні цього напою регулярно, покращується зовнішній вигляд людини завдяки потужному очищенню організму зсередини. Є багато способів приготування вівсяної води, але частіше за все використовують найпростіший рецепт.

У наш час дуже важливо підтримувати свій імунітет і відвар з такого злаку, як овес прекрасно справляється з цим завданням.

Овес для поліпшення роботи печінки

Вживання різної їжі, що містить в собі холестерин, алкоголю, прийом лікарських препаратів – все це призводить до забруднення печінки. Вона просто не встигає справлятися з навантаженнями на організм саме через свого забруднення.

Щоб почати розвантаження печінки від бруду, варто провести очищення кишечника. Так як саме в кишечник почнуть спочатку потрапляти токсини, що виводяться з печінки. Обов’язково слід сісти на рослинну дієту хоча б за тиждень до початку чистки.

Готувати відвар для чищення печінки необхідно класичним способом довівши залитий овес до кипіння і залишивши остуджувати. Детальніше ви можете знайти в інших джерелах. Скажімо що пити його краще варто кілька разів на день і не припиняти протягом одного, а краще двох місяців без перерви.

Можна робити і настій з вівса для чищення печінки:

Беремо овес і подрібнюємо його в кавомолці до порошку. А далі беремо термос, засипаємо в нього 1 столову ложку порошкоподібного вівса і заливаємо одним літром окропу. Щоб настій вийшов ідеальним залиште його на всю ніч. Після процідіть настій, і приймайте його потроху за 15-20 хвилин до їжі. За добу випивайте не більше 500 мл. Вживати настій можна до кількох днів, а потім слід готувати свіжий відвар. Загальний курс очищення таким методом становить до трьох місяців.

Відвар вівса для нирок

Щоб приготувати відвар для поліпшення роботи нирок варто придбати цілісні неочищений овес.

Класичний рецепт виглядає приблизно так:

Беремо склянку вівса з лушпинням, заливаємо повністю холодною водою. Ставимо кипіти на плиту, на дуже слабкому вогні. Він повинен нудитися близько години. Необхідно підливати потроху води, якщо її буде вже недостатньо. Після цього зняти з вогню, дати охолонути, профільтрувати через марлю і поставити зберігатися в холодильник.

Підігріває відвар, його слід вживати теплим. Рекомендується пити за сорок хвилин до їди по 200 мл напою з вівса.

Відвар вівса для шлунка при гастриті

При такому захворюванні як гастрит або виразка шлунка завжди необхідно суворе дотримання дієтичного харчування. Такий рис, як овес придатний для харчування з подібними захворюваннями в будь-який період цієї недуги. Сприятливий вплив відбувається в момент обволакивания внутрішніх стінок шлунка, а також в поліпшенні травної функції.

рецепт: Подрібніть трохи вівса. Потім одну столову ложку порошку слід залити 500 мл води і дати настоятися 60 хвилин. Після відцідити через марлю і розділити напій на три прийоми. Можна додати в нього ложку меду. Вживати за пів години до основної трапези.

Панкреатит. Допомога цілющого відвару

Відвар вівса є відмінним помічником при панкреатиті. Але необхідно сісти на дієту, в якій напій з вівса буде основною їжею протягом декількох перших днів. Таким чином Ви «зніміть» гострий стан хвороби. Далі можна буде додавати деякі продукти не подразнюють слизову органів травлення.

Вівсяний відвар від куріння

Пробувати використовувати відвар з вівса варто людям, які вже поставили собі намір кинути палити. Сам факт, що в цьому злаку присутня величезна кількість корисних речовин, дає можливість поповнити організму їх запаси, тим самим значно впливати на зменшення тяги до сигарет.

Рецепт полягає в тому, що треба взяти пару столових ложок подрібненого насіння. Залити склянкою гарячої води і поставити на 5 хвилин на вогонь. Остудити, процідити і приймати по 1/3 частини склянки за 15 хвилин до їди. Корисно вживати його протягом 30-40 діб.

Відвар вівса при онкології при раку

Для профілактики і лікування злоякісних і доброякісних пухлин вживають відвар вівса.

рецепт:

  1. 1 стакан вівса заливають повністю водою
  2. Ставлять на плиту, доводять до кипіння і протягом години млоять на повільному вогні
  3. Після знімають з вогню і залишають настоюватися на всю ніч.

Цілющий відвар рекомендують приймати декількома ковтками 3-4 рази на день. Відвар вівса має здатність виводити з організму отрути і токсини, це сприятливо впливає на людину під час хіміотерапії і відразу після неї.

Відвар вівса на молоці

При сухому кашлі часто рекомендують цілющий відвар з вівса приготований на молоці.

Для приготування молочного напою необхідно виконати ті ж дії, що і в звичайному рецепті. Змінити лише те, що замість води ми вливаємо літр молока.

Після приготування відвар проціджують і додається вершкове масло і мед. Все ретельно перемішуємо. Приймають відвар протягом дня по кілька ковтків, до 5 разів на добу. Рекомендується взяти півсклянки молочного відвару перед сном.

Відвар вівса з шипшиною

Рекомендується поєднувати овес з шипшиною для нормалізації сну, при підвищеній втомлюваності, при втраті апетиту.

рецепт: Подрібнити в блендері або кавомолці, по трохи сухих плодів шипшини і овес. Цю суху суміш в кількості двох столових ложок всипте в термос, влийте окропу. Залиште настоюватися на 8-12 годин, зручніше залишити просто на ніч. Через зазначений час процідіть і знову перелийте в термос для збереження його теплим. Бажано вживати за 20 хвилин до їди або почекати 1 годину після прийому їжі.

Відвар вівса з медом

Цілющий напій з медом рекомендується для зміцнення організму. Після приготування напою з вівса за класичним способом, який ми описували вище. Процідіть відвар через марлю і додайте за смаком мед перед кожним його прийомом. Найкраще пити відвар кілька разів на день до основного прийому їжі за двадцять хвилин. Ви можете готувати подібний відвар і ставити на стіл замість компоту для всієї родини. Завдяки солодкого натуральному меду, він досить приємний на смак.

Овес для схуднення

Овес використовують для приготування «цілющого зілля», як засіб для зниження ваги. Справа в тому, що, приготувавши такий цілющий відвар ми навіть в одній склянці отримуємо величезну кількість клітковини з іншими корисними речовинами. У такому напої практично немає калорій, жирів і цукру. Зрозуміло, якщо ви додасте в нього трохи натурального меду цукру додатися, але і його корисність збільшитися. Це не шкідливо. Головне, що подібний напій зменшить апетит, якщо його вживати за 20 хвилин до їди.

Загальновідомо, що під час дієти варто вживати добову норму очищеної води. Так от якщо Ви до цієї норми додасте по двісті мілілітрів відвару з вівса до їжі, ви значно знизите голод протягом усього дня. Щоб поліпшити смак і додати користі в вівсяну водичку можна додати кориці, або будь-який клітковини. Також добре б раз в день вживати кашу з вівса не пізніше 13.00, так ви забезпечите організм складними вуглеводами і не будете голодними. І звичайно ж, стежте за заходом вживання такого злаку, як овес. Адже все добре, коли в міру!

Чи можна насолоджуватися відваром з вівса в «цікавому положенні»?

Протипоказань до вживання напою з вівса при вагітності немає. Єдиний момент – це можлива індивідуальна непереносимість злаку. Рекомендується проконсультуватися з провідним її гінекологом і приймати все-таки під наглядом лікаря. Як і в інших випадках, не варто перевищувати добову дозу напою.

Кисіль з вівса

Такий кисіль має такі ж цілющі властивості, як і відвар з вівса. Хіба що готувати його слід трохи інакше. І можливо з першого разу у Вас ідеально він не вийде, але в будь-якому випадку він не втратить своїх цінних якостей.

рецепт: 200 грам вівсяних пластівців всипати в каструлю і залити холодною водою, при цьому додайте корочку житнього хліба. Це повинно поліпшити бродіння. Залиште каструлю на ніч в тепле місце, не щільно прикривши кришкою.

Ви відчуєте на наступний день кислуватий запах – це станеться через бродіння продуктів і говорить про готовність до подальших дій. Процідіть овес друшляком кілька разів, добре віджавши макуха з вівса і хліба (можна використовувати марлю зібравши її в кілька шарів).

Поставте отриману рідину на вогонь і знову прокип’ятіть буквально на кілька хвилин помішуючи при цьому. Поки кисіль гарячий його можна підсолодити, наприклад, морквою або чимось іншим за смаком. Коли кисіль остигне його можна вживати в лікувальних цілях.

Залиште свій коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *