Як приготувати сирну паску

Починаючи підготовку до свята Великодня, ми намагаємося приготувати найсмачніші страви. Головним атрибутом цього свята є пасха. Як правильно зробити сирну паску? Яка історія її походження? Ми постараємося відповісти на ваші запитання та наведемо кілька варіантів приготування цієї страви.

Сирна паска: історія рецепта

Свято Великдень є символом перемоги християнства над смертю і нагадує про вічне життя.

Сирна паска для православних християн символізує Гріб, в якому воскрес Христос. Велике значення мають символи, зображені з боків великодня. Символіка «ХВ» означає Христос Воскрес, квіти та розточування – початок життя, спис – перемогу. Готувати пасху потрібно дотримуючи всі традиції. У монастирях весь процес супроводжує спеціальна молитва.

Форму для паски називають — пасочница, в давні часи її розміри коливалися від 16 см до 23 див. Виготовляли її з дерева, висікаючи при цьому на внутрішній частині піраміди потрібні символи.

Отже, великдень – символ радості, вічного життя, щастя.

Як приготувати сирну паску

Існує безліч рецептів приготування цього смачного страви, ми розповімо про двох основних видах.

Звичайна великдень

Для виготовлення страви візьміть:

  • 1,5 кг сиру;
  • 600 г сметани;
  • 300 г цукру;
  • 300 г масла вершкового;
  • 300 г вершків, бажано густих;
  • 7 жовтків;
  • 1 пакетик ваніліну;
  • трохи солі;
  • 100 г сухофруктів або горіхів.
  1. Покладіть сир під прес, щоб віджати зайву вологу.
  2. Підготовлений продукт попустіть через сито.
  3. Жовтки максимально розтерти з цукром.
  4. Поступово додайте вершки, жовтки, ванілін, м’яке масло, сухофрукти або горіхи.
  5. Все перемішайте і складіть в пасочницу.
  6. Зверху покладіть рушник і поставте зверху вантаж. Залиште великдень в холодному місці на деякий час.

Паска готова!

Заварна паска

Для виготовлення страви візьміть:

  • 1,5 кг сиру;
  • 250 г масла;
  • 3 яйця;
  • 350 г сметани;
  • трохи солі.
  1. Покладіть сир під прес, щоб віджати зайву вологу.
  2. підготовлену масу Протріть через сито.
  3. З’єднайте масло, 2 яйця, сметану, і нагрійте суміш до закипання.
  4. Отриману суміш влийте підготовлений сир.
  5. Поступово додайте сіль і ще одне яйце.
  6. Добре перемішайте масу до однорідного стану, помістіть у форму і покладіть під гніт.
  7. Залиште великдень в холодному місці на деякий час.

Паска готова!

Як роблять сирну паску в монастирі: старовинний рецепт

В монастирях рецепт приготування пасхи практично нічим не відрізняється від тих, що ми готуємо вдома. Головне, перед початком ритуалу читається спеціальна молитва.

Великдень за рецептом з монастиря.

Для виготовлення страви візьміть:

  • 1,5 кг сиру маложирний;
  • 600 г сметани;
  • 300 г цукру;
  • 300 г масла вершкового;
  • 7 яєць;
  • 1 пакетик ваніліну;
  • сіль;
  • 100 г мускатний горіх.
  1. Покладіть сир під прес, щоб віджати зайву вологу.
  2. підготовлену масу Протріть через сито.
  3. Змішайте масло, сметану, сир, яйця, і поставте нагріватися. Не дайте суміші закипіти, як тільки помітите перший пухирець, знімайте з вогню.
  4. Продовжуючи заважати, дайте масі трохи охолонути і додайте ванілін, цукор і мускатний горіх.
  5. Готову масу покладіть в пасочницу і залиште на холоді під гнітом на 4 години.

Для прикраси можна використовувати шоколад, мармелад, льодяники.

Як приготувати пасху в домашніх умовах відео

Більш детальну інформацію про те, як правильно приготувати смачну паску ви дізнаєтесь з відео, яке ми вам пропонуємо.

Залиште свій коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *