Як визначити жорсткість води в домашніх умовах

Люди, позбавлені якісної питної води, часто стикаються з різними захворюваннями і слабкістю. Не останню роль відіграє жорсткість рідини. Якщо вона занадто висока, це сприяє забрудненню організму і накопичення солей, що руйнують внутрішні органи.

У статті розглянемо, як самостійно визначити жорсткість води в домашніх умовах, а також перерахуємо способи пом’якшення для водопровідного розчину.

Що таке жорсткість води

Властивість, про який йде мова, відноситься до сольовому складу рідини. Надлишок катіонів кальцію і магнію викликає підвищення жорсткості. Якщо кількість солей нижче встановленого рівня, відзначають м’якість розчину.

Співвідношення речовин безпосередньо впливає не тільки на стан людини, а й на термін служби побутових приладів. Надлишок компонентів накопичується на внутрішніх деталях домашнього обладнання, провокуючи часті поломки. Осідаючи в організмі, солі завдають непоправної шкоди здоров’ю.

Середня жорсткість для водопровідного розчину повинна складати 7 мг-екв / л, але цей показник зустрічається рідко. Часто відзначені перевищення допустимого рівня речовин.

Вплив жорсткості на якість води

Надлишок солей негативно діє і на здоров’я людей, що вживають рідину, і на роботу побутового обладнання. Негативний вплив солей виражається в наступному:

  • потрапляючи всередину організму, агресивні речовини завдають непоправної шкоди здоров’ю. Нерозчинні компоненти поступово накопичуються. Надлишок солей сприяє утворенню каменів у нирках, закупорки судин;
  • жорсткий розчин негативно позначається на зовнішньому вигляді. Шкіра стає сухою, лущиться, з’являється роздратування, на поверхні виникає вугрі, прищі;
  • волосся часто ламаються, виглядають тьмяними і млявими, з’являється лупа. Жорсткої рідиною складно промити забруднення волосся, тому біля коріння вони виглядають неохайно;
  • побутові прилади частіше виходять з ладу, забиваються внутрішні деталі і фільтри в пральних машинках. Утворюється накип в чайниках, посудомийних машинах, праски;
  • підвищений вміст солей заважає піноутворення, тому збільшується витрата миючих засобів;
  • жорстка вода погіршує смак напоїв і страв;
  • перебуваючи в системі опалення, солі накопичуються на стінках труб, погіршуючи тиск.

Прилади для вимірювання

Сьогодні існують два основних способи точно визначити вміст солей. В аптеках або спеціалізованих магазинах для тих, хто утримує акваріум, продаються експрес-тести і солеміри. Прилади точно визначають склад розчину, виділяючи вміст солей і інших речовин.

Недолік застосування обладнання в тому, що коштувати воно буде недешево. Однак все окупається точністю вимірювань і можливістю провести аналіз самостійно, не вдаючись до послуг лабораторій якості.

Як визначити параметр без приладів

Якщо ви не хочете витрачати кошти на покупку дорогого устаткування, можете скористатися одним з простих методів в домашніх умовах. Недолік подібних способів – у відсутності точності вимірювань. Однак отримана інформація може бути сигналом до того, що необхідно щось зробити для поліпшення якості водопровідної рідини.

Прийміть на озброєння один із таких способів:

  • зверніть увагу на стан домашньої посуду, в якій кип’ятиться вода. На чайнику або каструлях постійно утворюється білий наліт, який з трудом відтирається? Це свідчить про відкладення солей. Відтінок нальоту може бути білим або жовтувато-сірим. Він застигає, утворюючи щільну текстуру, яка нагадує камінь;
  • перевірте, як піниться мило чи інші миючі засоби, що дають піну. У м’якому розчині піни буде багато, вона буде гірше змиватися з шкіри і поверхні посуду. У жорсткому – піноутворення буде уповільнено. Піна буде змиватися швидко;
  • капніть трохи чистої рідини на скло або дзеркальну поверхню. Після висихання не повинно залишитися ніяких слідів. Білуватий наліт скаже про перевищення допустимого рівня речовин.

Найпростіший спосіб дізнатися жорсткість води – це дізнатися середню жорсткість по населеному пункту

Якщо ви хочете отримати інформацію, не докладаючи зусиль, то просто зайдіть на сайт місцевого відділення Водоканалу або Санепідемстанції. На офіційних порталах в одному з розділів повинна бути вказана інформація про середньому вмісті агресивних речовин по конкретному населеному пункту.

Середній показник по Росії становить 7 міліграмів еквівалента на літр. Однак в деяких регіонах ці дані можуть бути трохи вище або трохи нижче. М’якої вважається вода, в якій вміст солей не перевищує 2 міліграмів на літр.

Недолік подібного способу в його неточності. Ви можете сліпо довіритися вимірами фахівців, але, як показує практика, ці дані дуже приблизні і можуть змінюватися в залежності від стану водопровідних мереж в конкретному районі.

Визначення жорсткості за смаком води

Ще один безкоштовний спосіб тестування складу – визначення смакових характеристик. Не потрібно мати надчутливі рецептори, щоб зрозуміти, наскільки відрізняється смак жорсткої і м’якої рідини.

При перевищенні вмісту солей смак стає неприємним. Зрозуміти різницю можна, тільки спробувавши і м’яку і жорстку воду. Відчуття при вживанні також будуть відрізнятися. М’який напій як ніби прослизає всередину стравоходу, а ось з жорстким виникають не самі приємні відчуття.

Як знизити жорсткість води в домашніх умовах

Існують різні методи видалення відкладень солей. У домашніх умовах можна скористатися тими, які не передбачають фінансових або тимчасових витрат. Природно, що подібні способи не гарантують стовідсоткового позбавлення від шкідливих речовин.

Найбільш поширеним методом вважається кип’ятіння. Знизити концентрацію солей здатна термічна обробка. Цей спосіб викликає масу нарікань у фахівців. По-перше, при кип’ятінні надлишок речовин осідає на стінках посуду, в яку поміщений розчин. Накип дуже важко відмити. По-друге, після кип’ятіння з напою вимиваються не тільки шкідливі компоненти, а й корисні. Людині не можна вживати тільки термічно оброблену воду, оскільки недолік мікроелементів згубно позначиться на здоров’ї.

Ще один доступний спосіб – відстоювання. Солі осядуть на дні ємності, але їх концентрація знизиться незначно. Тому такий метод вважається не найефективнішим.

Якщо потрібно пом’якшити розчин, призначений для пральної машини, використовуйте спеціальні магазинні засоби. Вони випускаються у вигляді таблеток і використовуються при кожному пранні, захищаючи нагрівальні прилади побутової техніки від утворення накипу.

Пристосування для пом’якшення води

Якщо ви налаштовані уберегти себе і техніку від згубного впливу жорсткої рідини, задумайтеся про покупку спеціального обладнання для зниження концентрації агресивних компонентів. Фільтри підбираються залежно від показників жорсткості в вашому житло.

Види приладів для пом’якшення

Існують кілька основних груп спеціалізованих приладів. Одні здатні пом’якшити напій, який використовується для приготування їжі і пиття. Інші – забезпечують очищеним розчином побутові прилади і дозволяють митися в чистій воді.

Вибір пристрою залежить від фінансових можливостей і цілей покупця. У більшості випадків набувають такі різновиди приладів:

  • фільтри у вигляді глечика;
  • вбудоване обладнання з декількома ступенями очищення;
  • електромагнітні перетворювачі.

Розглянемо переваги і недоліки кожного з представлених видів пристроїв.

Фільтр-глечик

Цей варіант для пом’якшення часто вибирають жителі квартир. Прилад являє собою глечик з відділенням, куди заливається розчин. Він надходить через спеціальний картридж, що містить вугілля. Речовина затримує великі частки, а в нижнє відділення глечика надходить вже очищений напій. Залежно від цілей підбираються картриджі. Випускаються і спеціальні фільтри для пом’якшення.

Перевага пристрою – недорога вартість, маневреність. Глечик займає мало місця, його зручно взяти на природу. До недоліків відносять необхідність частої заміни комплектуючих. Залежно від кількості проживаючих у будинку людей, картридж доведеться міняти раз в 1 – 2 місяці.

Крім того, цей спосіб фільтрації вважається не найефективнішим. Найбільші суспензії затримуються, але концентрація солей знижується незначно. При сильному надлишку агресивних речовин необхідно розглянути інші способи очищення.

безреагентниє прилади

Пристрої наступного типу являють собою вбудоване обладнання. Прилади можуть врізатися під мийку або безпосередньо в систему подачі води, щоб вона надходила не тільки на кухню, а й у ванну.

Необхідно враховувати, що пристроїв займають багато місця. Значні габарити фільтрів потрібно передбачити, плануючи установку. Найчастіше обладнання монтують під раковиною. Залежно від обраного типу системи фільтрації можуть бути багатоступінчатими. Одні прилади затримують тільки великі частки, інші видаляють найдрібніші компоненти. Передбачена функція ультрафіолетового випромінювання для знищення патогенних мікроорганізмів.

Вибирайте пристрій, який пом’якшить воду. Фільтри даного типу добре справляються зі своїми функціями, однак будуть коштувати значно дорожче. Зате їм не потрібно така часта зміна картриджів, як глечиків. Зазвичай заміна комплектуючих відбувається раз на півроку – рік (в залежності від споживання).

електромагнітні пристрої

Устаткування останнього типу є фільтр, який обробляє рідина за допомогою електромагнітного випромінювання. Він підключається до електричної мережі і зазвичай не вимагає врізки.

Випромінювачами є магніти, тому заміна комплектуючих не потрібно. Прилади здатні прослужити без збоїв до 20 – 30 років. Використання електромагнітних хвиль проти підвищеної жорсткості ефективно. Хоча пристрої коштують дорого, вони швидко окупаються і не вимагають заміни картриджів. Тому даний тип обладнання фахівці рекомендують встановлювати в будинках, де вміст солей кальцію значно перевищує норму.

Підвищена жорсткість води – це проблема, з якою часто стикаються жителі мегаполісів. Надлишок речовин загрожує серйозними захворюваннями людині, а також виводить з ладу побутові прилади і забруднює посуд. З жорсткістю можна боротися за допомогою домашніх методів, а можна зробити вибір на користь спеціалізованого обладнання. Фільтруючі пристрої краще справляються з поставленими завданнями з очищення водопровідної рідини.

Залиште свій коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *